«We moeten games maken in plaats van munten»

Belangrijkste feiten:
  • “Ik wil leuke projecten van hogere kwaliteit zien”, zegt Buterin.

  • Buterin wijst memecoins af die een eerbetoon zijn aan oplichting, diefstallen, totalitaire bewegingen, enz.

Elke bull-cyclus voor bitcoin (BTC) en cryptocurrencies heeft zijn rages gehad. Jaren geleden werden onder meer ICO’s, fantokens, metaverses en DeFi relevanter. De afgelopen maanden zijn memecoins in populariteit gegroeid en hebben ze hun kapitalisatie vergroot.

Memecoins zijn cryptocurrencies en tokens gebaseerd op internetmemes of culturele of humoristische symbolen. Verschillende hondenrassen, hagedissen (zoals de Argentijnse memecoin Magaiba), politici en voedingsmiddelen zijn geëerd als memecoins. Het praktische nut van deze munten is nul. Ze lossen geen enkel probleem van de mensheid op. Ze dienen alleen voor financiële speculatie. Hun makers en aanhangers zeggen dat ze voor de lol zijn.

Ethereum mede-maker Vitalik Buterin gaf op 29 maart zijn mening over het onderwerp. In een van zijn blogs publiceerde hij een artikel onder de titel “Wat kunnen memecoins nog meer zijn?”

Buterin zegt dat deze tokens momenteel veel mensen een ongemakkelijk gevoel geven “omdat er niets bijzonders nieuws en interessants is aan memecoins”. Bovendien voegt de Russisch-Canadese computerwetenschapper eraan toe dat “blijkbaar veel Solana-memecoins openlijk superracistisch waren.” Hij rondt zijn kritiek af door te stellen dat “zelfs niet-racistische memecoins vaak simpelweg in prijs lijken te stijgen en dalen en in hun kielzog niets van waarde opleveren.”

Daarom bekritiseren velen memecoins en wijzen ze op iets hatelijks. ‘Tot op zekere hoogte is dit het juiste om te doen’, zegt Buterin, maar hij denkt na: ‘als mensen graag plezier hebben, en ‘financiële spelletjes’, althans soms, daarin lijken te voorzien, zou er dan een versie kunnen zijn van dit concept dat meer een positieve som is?

Als voorbeeld van “positieve” memecoinsVitalik Buterin noemt cryptocurrencies voor goede doelen:

Een van de meest interessante munten die ik heb gezien, zijn munten waarbij een groot deel van de tokenvoorraad (of een mechanisme voor lopende vergoedingen) is gewijd aan een of andere vorm van liefdadigheid. Anderhalf jaar geleden was er een munt (niet langer actief) genaamd “GiveWell Inu” die zijn inkomsten aan GiveWell schonk. De afgelopen twee jaar is er een munt geweest met de naam “Fabel van de Drakentiran”, die naast andere oorzaken ook culturele projecten ondersteunde die verband hielden met onderzoek tegen veroudering.

Vitalik Buterin, mede-maker van Ethereum.

Maar ondanks zijn enthousiasme concludeert Buterin datDe reikwijdte die deze valuta’s kunnen hebben is beperkt, dus er kon iets beters gedaan worden.

Dat superieure en leuke alternatief zouden games zijn. Maar Buterin doelt, wanneer hij dit zegt, niet op de typische play-to-earn-spellen die tot nu toe zijn ontstaan, maar op “echt betekenisvolle en leuke spellen”. Hij detailleert: “Denk niet aan Candy Crush op de blockchain; denk aan World of Warcraft op de blockchain. Dergelijke ontwikkelingen zouden veel kapitaal aantrekken van spelers die gebruikers met een laag inkomen ten goede zouden kunnen komen (en Buterin benadrukt het ‘zou kunnen’).

“Goed doelvaluta en spellen zouden zelfs gecombineerd kunnen worden: een van de kenmerken van het spel zou een mechanisme kunnen zijn waarbij spelers die in een bepaalde taak slagen, kunnen deelnemen aan het stemmen aan welke goede doelen het uitgegeven geld wordt verdeeld.”

Vitalik Buterin, mede-maker van Ethereum.

Dat onderkent de computerontwikkelaar in ieder geval “Een echt leuk spel maken is een uitdaging”, maar je moet het blijven proberen. «In het ideale geval is het doel om een ​​gezamenlijk gecreëerde omgeving te creëren waar alle spelers blij van worden. Omdat geld een nulsom is, maar plezier een positieve som kan zijn”, legt hij uit.

Vitalik Buterin: we moeten het goede benadrukken, zelfs in wat we niet leuk vinden

Als laatste reflectie onthult Buterin wat hij een van zijn persoonlijke morele regels noemt:

“Als er een klasse mensen of groepen is die je niet mag, moet je bereid zijn om op zijn minst enkele van hen te prijzen die het beste werk leveren en jouw waarden bevredigen. Als je niet van regeringen houdt omdat ze de vrijheden van mensen schenden, misschien je kunt ruimte in je hart vinden om iets aardigs over de Zwitsers te zeggen. Als je niet van sociale-mediaplatforms houdt omdat ze extractief zijn en giftig gedrag aanmoedigen, maar je denkt dat Reddit 2x minder slecht is, zeg dan goede dingen over Reddit. De tegenovergestelde aanpak (schreeuwend ‘Ja, allemaal toekomst’.)

Vitalik Buterin, mede-maker van Ethereum.

Hij past hetzelfde toe op zijn smaak binnen de cryptocurrency-industrie. Buterin beweert geen enthousiasme te hebben voor munten die zijn vernoemd naar totalitaire politieke bewegingen, oplichting, diefstallen of iets anders dat hem nu opwindend lijkt, maar later iedereen van streek maakt. In aanvulling, waardeer dat er mensen zijn die memecoins leuk vinden. Daarom zegt hij dat hij “leuke, kwalitatief goede projecten wil zien die een positieve bijdrage leveren aan het ecosysteem en de wereld om hen heen.”

Buterin geeft toe dat hij er de voorkeur aan geeft dat er “meer goede memecoins zijn dan slechte, idealiter degenen die publieke goederen ondersteunen in plaats van alleen maar de vroege investeerders en makers te verrijken.” En hij maakt een einde aan zijn schrijven door te zeggen dat het ideaal zou zijn om ‘spellen te maken in plaats van munten en projecten te maken waar mensen graag aan deelnemen’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *