Waarom groeit de winstgevendheid van mijnbouw niet mee met de prijs van Bitcoin?

Belangrijkste feiten:
  • De prijs van bitcoin is sinds het begin van het jaar met 65% gestegen.

  • De hashraat blijft groeien, een teken van concurrentie tussen mijnwerkers.

Het is algemeen bekend dat bitcoin (BTC) een zeer bullish 2024 beleeft, met een groei van 65% tot nu toe. Logica zou erop wijzen dat de winsten van mijnwerkers in hetzelfde tempo groeiden, maar in werkelijkheid is de vergelijking niet zo direct. Er zijn nog andere factoren die een rol spelen.

In tegenstelling tot de BTC-quote, de hashprijs (index die de winstgevendheid van mijnwerkers meet aan de hand van de bijgedragen hashrate) “slechts” groeide met 23% in het jaar. Aan het einde van deze nota bevindt deze zich in de 111 USD/PH/smet een aanzienlijke daling in de afgelopen uren, na een moeilijkheidsgraad van 5,79% in Bitcoin.

Precies, dat is een van de factoren die de winstgevendheid van mijnwerkers ‘tegenhouden’. Hevige concurrentie tussen mijnwerkers, inclusief een hoger dan ooit energieverbruik, betekent dat er meer middelen nodig zijn om geld te verdienen.

Hoewel de prijs van de baanbrekende cryptocurrency is gestegen, is het ook moeilijker om een ​​Bitcoin-blok te minen. De moeilijkheid bereikte het historische record van 83,95T (miljard) op donderdag 14 maart. Dit leidt ertoe dat alleen de meest efficiënte en krachtige teams kunnen concurreren; ergo, mijnbouw wordt duurder.

Prijs hashprijs hashraat.
Vergelijking tussen Bitcoin-prijs, hashprijs en hashraat in 2024. Bron: De Mijnwerker Mag.

De moeilijkheidsgraad van het minen is aangepast in Bitcoin om de tijd van ongeveer 10 minuten tussen blokken stabiel te houden. Of het nu omhoog of omlaag gaat, is een gevolg van de hashrate-variatie, die ook met 5,6% steeg en nu op 618 EH/s ligt, zeer dicht bij het historische maximum van 628 EH/s (er kunnen variaties in deze metriek zijn, afhankelijk van de bron geraadpleegd).

Het scenario voor en na de halvering

Met slechts 5.500 blokken tot de halvering, ongeveer 34 dagen, volgen miners deze statistieken zeer nauwlettend. De situatie is sowieso helemaal niet alarmerend; Zoals gerapporteerd in CryptoNoticias, Mijnwerkers bereikten op 11 maart een recorddaginkomen, gemeten in dollars, van meer dan 76,39 miljoen dollar.

Maar het beeld zal binnenkort anders zijn, wanneer de blokbeloningen rond 20 april worden gehalveerd (3.125 BTC per blok). Volgens een rapport van De Mijnwerker Magonder deze omstandigheden (met een hashprijs van bijna 60 USD/PH/s) zullen populaire mijnwerkers zoals Bitmain’s Antminer S19Pro energiekosten van minder dan 0,08 USD/kWh nodig hebben om winstgevend te zijn.

Het is een voorwaarde die momenteel maar heel weinig landen kunnen bieden. Verschillende landen in Latijns-Amerika, zoals Argentinië, Paraguay en Venezuela, voldoen hieraan of zijn op zijn minst bijna bevredigend die voorwaarde. Daarom wordt verwacht dat een aanzienlijk aantal mijnwerkers de verbinding zal verbreken na de halvering, wat de hashrate, moeilijkheidsgraad en winstgevendheid van mijnbouw opnieuw zal aanpassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *