El Salvador en Bitcoin: transparantie en monetaire soevereiniteit

Belangrijkste feiten:
  • Door zijn bitcoin zelf in beheer te nemen, vermijdt El Salvador het risico van bevriezing en censuur.

  • Iedereen kan bitcoins uit El Salvador volgen.

Gisteren publiceerde Nayib Bukele op X (Twitter) een adres waar “een groot deel” van de bitcoin van El Salvador is opgeslagen. Deze bijna 6.000 BTC werden overgebracht naar een cold wallet die in een fysieke kluis op Salvadoraans grondgebied zal worden bewaard. Deze stap, onthuld in een simpele tweet, alsof het een triviale actie is, is een belangrijke demonstratie van transparantie en monetaire soevereiniteit.

Door een van uw Bitcoin-adressen aan de digitale agora te presenteren, El Salvador wordt de eerste staat ter wereld die een realtime audit van zijn bezittingen toestaat. Iedereen, waar ook ter wereld, kan de bewegingen van de fondsen kennen die uit die portemonnee worden gemaakt, en de aard ervan onderzoeken en de verbindingen met de entiteiten waarmee deze bewegingen plaatsvinden.

Natuurlijk moet Bukele’s woord worden vertrouwd totdat het bewijs van de eigendom van die fondsen wordt overgelegd (bijvoorbeeld door een transactie te ondertekenen waarbij wordt aangetoond dat het eigendom is van El Salvador). Dit niveau van toezicht is echter ongekend in de wereld.

Geen enkel ander land ter wereld kan zijn reserves zo betrouwbaar aantonen. In alle gevallen moeten we vertrouwen op het woord van de penningmeesters, accountants of centrale bankiers, dat door de geschiedenis heen corrupt is gebleken. Dit is niet alleen de verdienste van El Salvador of Bukele. Geen enkel ander schatkistpapier, of het nu goud, dollars of wat dan ook is, maakt deze mate van traceerbaarheid mogelijk zonder vertrouwen in derden te vereisen. Met deze actie El Salvador demonstreert een use case voor Bitcoin die tot nu toe alleen theoretisch was: de strijd tegen politieke corruptie.

Er was een tijd, vooral tussen 2016 en 2019, waarin er werd aangedrongen op het creëren van ‘blockchains’ om corruptie te bestrijden. Dit is ook verdedigd als argument ten gunste van de zogenaamde Central Bank Digital Currencies (CBDC). Maar door een particulier boekhoudnetwerk te creëren of met knooppunten die door enkelen worden beheerd insiders loopt hetzelfde risico als de traditionele boekhouding, dat wil zeggen: het “koken van de boeken”, het herschrijven van boekhoudkundige gegevens, het wijzigen van gegevens zonder er een verslag van achter te laten.

De oplossing voor dit probleem was aanwezig zonder de noodzaak om het wiel opnieuw uit te vinden. Alleen Bitcoin biedt de mate van neutraliteit, openheid en decentralisatie die nodig is om een ​​betrouwbaar grootboek te garanderen. voor zover dat nodig is voor een staat. Elke verduistering van het geld dat in die portemonnee is opgeslagen, zal voor iedereen zichtbaar zijn en voor altijd als bewijs worden geregistreerd.

Opgemerkt moet worden, zoals we in het begin zeiden, dat het door Bukele onthulde adres slechts “een deel” vertegenwoordigt van de bitcoins die zij onderhouden, en daarom is alleen dat deel transparant. Dit is echter een stap om de schuld af te lossen die de president van El Salvador bij zijn volk had vanaf het moment dat hij in Bitcoin begon te investeren.

Maar transparantie is niet het enige hoogtepunt van deze actie. El Salvador pronkt met zijn nieuw verworven monetaire soevereiniteit door zijn fondsen in Bitcoin te repatriëren.

Sinds 2001 is het wettige betaalmiddel van El Salvador de Amerikaanse dollar geworden. Hiermee stond het land zijn monetaire soevereiniteit af aan het Noord-Amerikaanse land, deed afstand van de bevoegdheid om zijn eigen monetair beleid te bepalen, maakte zijn nationale munt overbodig en legde zich neer bij het ontvangen van inflatie-exporten van de productieve Amerikaanse bankbiljettendrukker.

Hoewel niemand het monetaire beleid van Bitcoin kan wijzigen, en door deel te nemen aan het netwerk stemt u ermee in zich te onderwerpen aan de consensusregels (bijvoorbeeld dat er niet meer dan 21 miljoen BTC zal zijn), wanneer u Bitcoin heeft, bezit u uw geld. In tegenstelling tot geld dat in bewaring wordt gehouden door een financiële instelling, kan niemand met Bitcoin in eigen beheer voorkomen dat een betaling wordt gedaan of een transactie wordt ontvangen (zoals blijkt uit de enorme donaties die het adres in El Salvador ontvangt). bevries uw geld.

Door uw geld rechtstreeks vast te houden, El Salvador vermijdt het risico van het bevriezen van rekeningen, inbeslagnames, censuur van transacties of zelfs totale uitsluiting van het westerse financiële systeem; zoals is gebeurd met gesanctioneerde landen: Rusland, Venezuela en Iran. De waarheid is dat het beleid van Bukele hem op bepaalde mondiale politieke terreinen afwijzing heeft opgeleverd, dus het was een onnodig risico om zijn bitcoin in bewaring te houden bij derden buiten zijn land.

Er zijn nog steeds veel twijfels over de Bitcoins in El Salvador: als dat een deel is, hoeveel hebben ze dan werkelijk? Wie ondertekent de transacties? Wat gebeurt er met de sleutels zodra de regering-Bukele eindigt? Dit houdt echter niet op te symboliseren hoe El Salvador opnieuw geschiedenis schrijft dankzij Bitcoin.

Door pioniers te zijn met hun reservebewijzen geven ze de rest van de landen in de wereld een les over de mate van transparantie die Bitcoin biedt, dat ze geen CBDC hoeven te creëren voor een eerlijker financieel systeem, dat ze geen CBDC hoeven te creëren voor een eerlijker financieel systeem. nieuwe grensoverschrijdende betalingssystemen creëren om hun transacties te verwerken, ze hebben geen derde partijen nodig om hun geld te bewaken, en ze hoeven andere landen niet om toestemming te vragen om het te gebruiken. Opnieuw zet Bitcoin zijn stap richting het opnieuw vormgeven van het mondiale geld en de financiën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *