El Salvador laat zien dat landen CBDC niet nodig hebben, ze hebben al Bitcoin

Belangrijkste feiten:
  • Het Midden-Amerikaanse land geeft de voorkeur aan het gedecentraliseerde en veilige netwerk van Bitcoin boven een CBDC.

  • Door voor Bitcoin te kiezen vermijdt El Salvador risico’s zoals inbeslagname van vermogensbestanddelen.

De recente aankondiging van de president van El Salvador, Nayib Bukele, waarin hij onthulde waar hij een deel van de nationale schat in bitcoin (BTC) bewaart, is een krachtige beweging die laat zien dat landen geen digitale valuta van de centrale bank (CBDC) nodig hebben. In plaats daarvan vertrouwt de wereld, om hun financiële systemen te moderniseren en hun reserves op te slaan, of financiële inclusie te bevorderen, al op het Bitcoin-netwerk, dat een veilig en transparant alternatief biedt.

Volgens de CBDC-tracker is de meeste centrale banken ter wereld zij gaan vooruit bij de ontwikkeling van hun digitale valutaprojecten. Er zijn er 3 gelanceerd, 36 voeren pilottests uit, 30 zijn in ontwikkeling en 44 bevinden zich in de onderzoeksfase.

Ze worden allemaal gedreven door dezelfde redenen en onder hen stellen ze dat hun programma’s de transactie-efficiëntie zouden verbeteren, betalings- en overdrachtsprocessen zouden versnellen en vereenvoudigen, waardoor de kosten en tijd die met financiële transacties gepaard gaan, zouden worden verminderd.

Centrale banken benadrukken ook financiële inclusie. Ze publiceren documenten waarin Ze verzekeren onder meer dat CBDC’s kunnen helpen mensen te betrekken die geen toegang hebben tot traditionele financiële diensten“waardoor ze transacties op een veiligere en betrouwbaardere manier kunnen uitvoeren.”

Om dit te bereiken beginnen centrale banken aan uitgebreide en dure projecten, aangezien de ontwikkeling van hun digitale valuta investeringen in onderzoek vereist om plaats te maken voor een zorgvuldig ontwerp-, test- en implementatieproces. Alles om de effectiviteit en veiligheid ervan te garanderen.

Bovendien is de samenwerking van verschillende sectoren zoals het bankwezen, de technologie, toezichthouders en gebruikers vereist om de correcte werking van CBDC’s te garanderen. Tot nu, geen enkel digitaal valutaproject van de centrale bank wordt effectief geïmplementeerden geen enkele heeft aangetoond dat zij de gestelde doelstellingen zullen verwezenlijken.

Tot nu toe is het meest geavanceerde CBDC-project de digitale yuan uitgegeven door de People’s Bank of China. Het is in ontwikkeling sinds 2014 en heeft verschillende pilottests ondergaan in verschillende steden in het Aziatische land, maar er zijn ook zorgen geuit over de kwetsbaarheden ervan.

Een van de belangrijkste zorgen die met de digitale yuan zijn ontstaan, is de privacy van gebruikers en gegevensbescherming. Dit rekening houdend met het feit dat dit een aanzienlijke bedreiging vormt voor de privacy en financiële vrijheid van burgers. Dit rekening houdend met wat is benadrukt door deskundigen, die dit verzekeren Het Chinese CBDC legt geen nadruk op de privacy van burgersomdat het land daarmee het risico loopt een hoge prijs te betalen ten koste van de misdaadbestrijding, aldus digitale media.

Anderen zijn van mening dat de digitale yuan een instrument kan zijn voor absoluut toezicht op Chinese burgers, omdat het kan worden gebruikt als financieel toezichtinstrument, en zelfs “om individuen en bedrijven uit te sluiten van het financiële systeem omdat zij een overtreding hebben begaan”.

Een heel ander voorstel

Het besluit van El Salvador om bitcoin als wettig betaalmiddel te adopteren, twee jaar geleden, en nu, door het adres bekend te maken waar het de schat van het land in BTC beschermt, is een duidelijke afwijzing van CBDC’s.

De voorkeur van de regering van El Salvador voor Bitcoin daagt de status quo uit, aangezien deze als een van de belangrijkste wordt gezien de weinige regeringen ter wereld die niet geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van een CBDC. En hiermee heeft het meer bereikt, in minder tijd en waarschijnlijk tegen lagere kosten dan de staten die vooruitgang boeken met hun digitale valuta van de centrale bank.

Enerzijds bevordert het technologische innovatie in de financiële sector, inclusief de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en diensten waar Salvadoranen van profiteren. Aan de andere kant stimuleert het de financiële inclusie, maar daarnaast beschermt El Salvador een deel van de nationale schatkist van het land in het Bitcoin-netwerk.

Dit gebeurt via het veiligste netwerk ter wereld, aangezien het sinds de oprichting in 2009 nooit meer is gehackt. En het beschermt ook uw geld door inbeslagname van uw bitcoin-activa te voorkomen. Dit komt omdat het Bitcoin-netwerk gedecentraliseerd is en niet onderworpen is aan de controle van welke overheid, financiële instelling of centrale entiteit dan ook.

Het betekent dat El Salvador, door te beschikken over de privésleutels van de portemonnee waarin een deel van de bitcoin-schat van het land wordt bewaard, soevereiniteit heeft verworven, tenminste zo zou het moeten zijn, als de overdracht van BTC-gelden aan de overheid gegarandeerd is. dat is in dienst.

Geen enkele autoriteit kan tussenbeide komen en uw tegoeden bevriezen of in beslag nemen, in tegenstelling tot wat er in februari 2022 gebeurde toen de centrale banken van de Verenigde Staten en de Europese Unie Ze bevroor miljarden dollars in Russische activa, als reactie op de oorlog tussen dat land en Oekraïne.

Met dat alles, El Salvador laat zien dat landen CBDC niet hoeven te ontwikkelenals ze een beter alternatief hebben, zoals Bitcoin.

Het is een duidelijk teken dat landen de tijd en het geld kunnen besparen die ze nodig hebben om de digitale valuta van hun centrale bank te ontwikkelen, omdat ze al over een gedecentraliseerd en open netwerk beschikken dat ze kunnen gebruiken om alles te bereiken waarvan ze zeggen dat CBDC’s hen dat zullen toestaan.

Om op het pad te komen dat El Salvador al bewandelt, moeten de regeringen Ze zullen zich alleen maar moeten ontdoen van hun verlangen om de financiën van hun bevolking onder controle te houden en het idee om het toch al mislukte traditionele monetaire systeem nieuw leven in te blazen. Als dit gebeurt, zullen landen zeker hun eigen digitale valutaprojecten opgeven en meer richting Bitcoin neigen.


Vrijwaring: De standpunten en meningen in dit artikel zijn eigendom van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs die van CriptoNoticias.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *