CBDC’s bereiken ook een nieuw record ooit

Het lijkt erop dat maart 2024 in de wereld van cryptocurrencies zal worden herinnerd, niet alleen omdat Bitcoin (BTC) een nieuw record ooit heeft bereikt, maar ook omdat er nieuwe records zijn gevestigd in de digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Volgens een rapport gepubliceerd op de website van de Atlantic Council heeft het aantal lopende projecten een nieuw record bereikt.

Volgens de laatste update van de CBDC-tracker tot nu toe er zijn 134 landen over de hele wereld die vooruitgang boeken in de ontwikkeling van hun digitale valuta. Uit het cijfer blijkt dat sinds november vorig jaar zo’n 17 rechtsgebieden zich bij de lijst hebben aangesloten, terwijl andere trackers 117 projecten telden.

De gegevens laten zien een voorschot van ruim 14% over het aantal projecten waaraan in 2023 werd gewerkt. Onderzoekers van de Atlantic Council wijzen erop dat dit record aangeeft dat er al 98% van de wereldeconomie onderzoekt digitale versies van hun munten.

Uit statistieken blijkt dat van het totale aantal lopende CBDC-projecten 68 zijn in een vergevorderd stadium verkenning, in ontwikkelings-, pilottest- of lanceringsfasen. Ze benadrukken dat drie landen een CBDC volledig hebben gelanceerd: de Bahama’s, Jamaica en Nigeria; daarnaast zijn er ook “een nieuw maximum van 36 CBDC-pilots aan de gang, inclusief de digitale euro.”

68 CBDC-projecten wereldwijd bevinden zich in een vergevorderde fase. Bron: Atlantische Raad.

Deze stijging omvat de vooruitgang die is geboekt op het gebied van grensoverschrijdende groothandels-CBDC’s, die al zijn geboekt voegt zo’n 13 projecten over de hele wereld toe. Onder de meest geavanceerde CBDC’s wordt ook de Chinese digitale yuan genoemd, die wordt beschouwd als de grootste pilot ter wereld, die 260 miljoen portemonnees registreert in 25 steden in het land.

De lijst met gelanceerde projecten omvatte de Oost-Caribische Muntunie, bestaande uit 8 landen, waar de beschikbaarheid van het CBDC-project werd geïdentificeerd als DCash werd opgeschort vanwege technische problemen. Momenteel zijn ze bezig met het ontwikkelen van een nieuwe pilot.

Met al deze gegevens wijst het rapport erop dat alle G20-landen al CBDC’s in een vergevorderd stadium hebben, met uitzondering van Argentinië. Hoewel ze verzekeren dat vooral de Verenigde Staten “steeds verder achterop raken” bij de ontwikkeling van de zogenaamde digitale dollar.

Dit is te wijten aan het feit dat “er een groeiende kloof ontstaat tussen de Amerikaanse banken en die van de G7, inclusief de Bank of England en de Bank of Japan.” Ze houden er verder rekening mee dat CBDC een probleem is geworden in de aanhoudende Amerikaanse presidentiële campagne, en dat verschillende kandidaten, politici en gouverneurs van staten hebben zich uitgesproken tegen de invoering ervan.

De BRICS zien CBDC’s als alternatief voor de dollar

Het rapport vestigt ook de aandacht op het feit dat CBDC-projecten in de stichtende landen van de BRICS-groep (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) zich in de proefverkenningsfase bevinden.

Verschillende van de nieuwe BRICS-leden (Saoedi-Arabië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten) onderzoeken ook grensoverschrijdende groothandel CBDC’s. Dit is een stap die verband houdt met de plannen van de groep, die ook voorstelt een alternatief betalingssysteem voor de Amerikaanse dollar te ontwikkelen. Het idee van deze landen is om het mondiale de-dollariseringsproces te bevorderen.

Het is de moeite waard om het geval van Brazilië, een van de leden van de BRICS, te benadrukken, aangezien dit het land van Latijns-Amerika is met een van de meest geavanceerde CBDC’s. Zoals CriptoNoticias heeft gemeld, voert de centrale bank sinds vorig jaar tests uit met Drex waaraan verschillende publieke en private banken deelnemen.

Alles wijst er dus op dat de belangstelling van overheden voor de ontwikkeling van digitale valuta blijft toenemen. Dit ondanks de kritiek die wordt geuit op dit soort munten, zoals ze worden beschouwd als staatscontrolemechanismen.

In die zin is het bekend dat – ongeacht de vragen en het lage acceptatieniveau – het idee is om digitale betalingsalternatieven door overheden te laten beheren, wat op de een of andere manier de populariteit van cryptocurrencies kan tegenwerken. Een doelstelling die wordt erkend door organisaties als de Bank for International Settlements (BIS) en het Internationale Monetaire Fonds (IMF).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *