Het vertrek van USDT uit de Europese beurzen begint

OKX, ‘s werelds vierde grootste bitcoin (BTC) en cryptocurrency-uitwisseling qua handelsvolume, zal de ondersteuning voor handel met Tether (USDT)-handelsparen in landen van de Europese Unie (EU) geleidelijk afbouwen.

Volgens The Block is de beslissing genomen bekend geworden via een e-mail aan Europese handelaren, waarin dat staat De regel werd op 14 maart van kracht.

De maatregel werd genomen in het kader van de aanstaande inwerkingtreding in de EU van de Verordening voor de Cryptoassetmarkt (beter bekend als de MiCA-wet). In die zin, hoewel de boodschap van OKX staat er niet expliciet bij dat zijn besluit verband houdt met deze verordening, herinnert het gebruikers eraan dat “niet alle tokens op alle markten beschikbaar zullen zijn vanwege wettelijke vereisten.”

Op deze manier wordt verwezen naar de nieuwe regels die MiCA heeft opgesteld voor de prestaties van stablecoins in de eurozone en die vanaf juli 2024 van toepassing zullen zijn, zoals gerapporteerd door CriptoNoticias.

De regelgeving vereist dat uitgevers van stablecoins aan de noodzakelijke vereisten voldoen vergunning verkrijgen van een nationale financiële toezichthouderin ten minste één van de EU-lidstaten.

Zoals uiteengezet door MiCA zullen deze bedrijven gereguleerd gaan worden als instellingen voor elektronisch geld (EMI’s). Bijgevolg zal alleen deze autorisatie operators inloggegevens geven om stablecoin-gebruikers in het hele blok van 27 landen in de regio te bedienen. Dit feit heeft niet alleen gevolgen voor de werking van USDT in Europa maar van andere stablecoins zoals USD Coin (USDC) en DAI (DAI).

Bovendien moeten ze voldoen aan de regelgevings- en kapitaalnormen van de EU, een statutaire zetel in het gebied hebben en een 1:1 liquide reserve hebben die een soepele aflossing van activa op elk moment mogelijk maakt.

Ze zullen ook duidelijke regels voor bestuur en risicobeheer moeten definiëren, evenals maatregelen voor de bescherming van klanten, de naleving van de vereisten ter bestrijding van het witwassen van geld en de preventie van terrorisme.

Dit is de reden waarom stablecoin-gerelateerde bedrijven, inclusief beurzen, zich van tevoren hebben voorbereid om aan MiCA te voldoen. Er wordt verwacht dat er de komende maanden beperkingen zullen gelden op het gebruik van bepaalde stablecoins in de regio.

In het bovenstaande worden de maatregelen toegelicht die OKX heeft genomen Ze worden ook door andere beurzen geïmplementeerd van cryptocurrencies.

Onder hen is Binance, die advertentie vorig jaar zijn plan om alle stablecoins van zijn platform in Europa te verwijderen, vóór 30 juni 2024. Hetzelfde wordt verwacht in andere wisselkantoren, volgens verklaringen van Jean-Baptiste Graftieaux, mondiaal directeur van Bitstamp, die een afname van de transactiestroom met stablecoins op de EU-markten verwacht.

“Dit zal voor velen een moeilijke taak worden, vooral voor degenen die buiten de regio wonen. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit de stablecoin-markt buiten Europa zal beïnvloeden, dus we zullen blijven zien dat stablecoins hun liquiditeit wereldwijd behouden”, aldus hij.

Afgelopen oktober presenteerde de European Securities and Markets Authority (ESMA), de bankenwaakhond van de Europese Unie, de eerste uitgebreide reeks regels die van toepassing zijn op cryptocurrency- en stablecoin-markten. De Europese Bankautoriteit (EBA) van haar kant heeft al minimale kapitaal- en liquiditeitsvereisten voorgesteld voor uitgevers van stablecoins en andere soorten tokens.

“Alle projecten die in de regio actief zijn, moeten hun documenten voorleggen om te worden geëvalueerd”, herinnerde Manuel Campa, president van EBA, zich eind 2023 en benadrukte dat de landen van de Europese Unie tijdens het implementatieproces van MiCA ze zouden een veto kunnen uitspreken over stablecoins. De bankier herinnerde er ook aan dat uitgevers van stablecoin “toestemming moeten vragen” om hun producten in de EU te laten circuleren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *