De opkomst van Bitcoin leidt tot een nieuw soort cryptocurrency-zwendel in Spanje

Nu de prijs van bitcoin (BTC) nieuwe recordhoogtes bereikt en er meer aandacht is voor de cryptocurrency-markt, ontstaan ​​er ook in Spanje nieuwe vormen van oplichting waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI).

Volgens onderzoeken uitgevoerd door beveiligingsspecialisten van het bedrijf ESET zijn het oplichters ze proberen te profiteren van de toenemende belangstelling voor cryptocurrencies om video’s te genereren die de stem en gebaren van beroemde figuren imiteren en zo investeerders misleiden.

Dit waarschuwt ons voor de opkomst van publicaties op sociale netwerken zoals Facebook, Instagram en doorverwijzen naar frauduleuze websites. Gebruikers voelen zich vaak aangetrokken tot nepnieuws waarbij bekende publieke figuren in Spanje betrokken zijn.

“Het verschil met de vergelijkbare campagnes die tot 2023 werden waargenomen, is dat momenteel veel meer fotografische retouchering wordt gebruikt wanneer wordt waargenomen dat de beroemde persoon wordt vastgehouden of met aanzienlijke en zichtbare verwondingen”, legt Josep Albors, directeur Onderzoek en Bewustmaking van ESET Spanje uit.

De deskundige herinnert zich ook dat oplichters nu, door het gebruik van kunstmatige intelligentie, de stem en het beeld klonen, niet alleen van de nagebootste beroemdheden, maar ook van de presentatoren van de populairste nieuwsprogramma’s van het land. Ze kopiëren zelfs het imago van gerenommeerde nieuwsmedia, waarbij ze de naam en logo’s van deze kranten nabootsen. om hun valse investeringsplannen te promoten.

Oplichters klonen websites van erkende media in Spanje om met nepnieuws de aandacht van investeerders te trekken. Bron: blogs.protegerse.com

“Dit is waar ze van de gelegenheid gebruik maken om de onfeilbare investeringsmethode uit te leggen die ons miljonairs zal maken en die de beroemde dienstdoende persoon in een recent interview zou hebben gelekt.” Nadat ze de aandacht van de slachtoffers hebben getrokken, worden de links van de nepwebsites doorgestuurd naar pagina’s waar ze worden uitgenodigd om gegevens te verstrekken en investeringen te doen met een minimum van 250 euro. met de belofte van aanzienlijke winsten.

“Het gevaar is niet alleen dat we het geld dat we op dit platform hebben gestort verliezen, want zodra ze onze gegevens hebben verkregen, zullen de oplichters niet stoppen met proberen ons meer geld te laten storten, en gaan zelfs zo ver dat ze gebruikers lastigvallen door voortdurend te bellen. “, legt Albors uit.

“Er bestaat geen twijfel over dat de herwaardering van cryptocurrencies zoals bitcoin deze golf van oplichting met beroemde hoofdrolspelers heeft veroorzaakt”, benadrukt Albors, die verzekert dat nog steeds een aanzienlijk aantal gebruikers blijft in de val lopen.

Daarom nodigt de deskundige beleggers uit alert te zijn op dit soort oplichting is de afgelopen maanden toegenomen als gevolg van stijgende BTC-prijs.

In die zin benadrukt hij dat het gebruik van AI-instrumenten bedrog geloofwaardiger maakt, dus “we moeten op de hoogte blijven als we niet in ernstige economische problemen willen belanden.” Dit is vooral belangrijk in Spanje, waar de onderzoeken zij wijzen tot een aanzienlijke toename van oplichting.

Zoals CriptoNoticias heeft gemeld, is een van de sleutels om te voorkomen dat je in dit soort oplichting terechtkomt, jezelf voor te lichten over hoe cryptocurrency-platforms echt werken en geloof niet in aanbiedingen dat klinkt te mooi om waar te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *