Er is een jaar verstreken sinds de interventie van Sunacrip in Venezuela

Een jaar geleden zag de bitcoin (BTC) en cryptocurrency-industrie in Venezuela haar activiteiten gedeeltelijk lamgelegd. Het was een jaar van vertragingen voor bedrijven en projecten in een opkomende sector die sterke bases had gevestigd in het Caribische land.

De Venezolaanse uitvoerende macht rapporteerde op 17 maart 2023 over de interventie en herstructurering van het toezicht op crypto-activa (Sunacrip). Dit, product van een corruptieplan van meerdere miljoenen dollars waarbij dat regeringskantoor, de president, Joselit Ramírez, en andere hoge regeringsfunctionarissen betrokken waren.

Na die verordening werden Bitcoin-mijnbouwbedrijven die in het land onder regulering actief waren, gesloten. Aanvankelijk werd gezegd dat de maatregel een half jaar zou duren, terwijl er duidelijkheid kwam en het onderzoek vorderde. De regel blijft echter bestaan, waardoor de onzekerheid in de sector is toegenomen.

Hetzelfde geldt voor cryptocurrency-uitwisselingen en -platforms Ze moesten hun activiteiten lamleggen vanwege de ondoorzichtigheid van de regelgeving.

“De sector die zich in het proces van consolidatie en ontwikkeling bevond, heeft het afgelopen jaar een tegenslag gehad”, zegt de Venezolaanse mijnwerker Marlon Rojas van het bedrijf Venecripto Servicios, die met CriptoNoticias sprak. Volgens hem zijn veel bedrijven die nog maar net geboren waren, gesloten vanwege de tussenkomst van Sunacrip, omdat het voor hen onmogelijk was “een jaar lang niet te opereren en de bedrijfskosten te dekken”.

“Aan de andere kant kregen andere bedrijven die op vergunningen wachtten nooit de haalbaarheid ervan, dus die projecten lagen ook lam met grote kapitaalverliezen”, aldus Rojas.

Er wordt geschat dat als gevolg van de situatie met Sunacrip 75.000 Bitcoin-mijnapparatuur is losgekoppeld, wat maandelijkse verliezen van miljoenen dollars heeft veroorzaakt. Een cijfer dat vandaag de dag onzeker is. Op dezelfde manier veroorzaakte de interventie inbeslagnames en inspecties door staatsveiligheidsfunctionarissen van Bitcoin-mijnbouwbedrijven in het binnenland van het Caribische land.

Voor Rojas is het “tegenwoordig moeilijk om een ​​cijfer te kwantificeren” dat de schade weergeeft die is veroorzaakt door de ontkoppeling van de mijnwerkers als gevolg van de tussenkomst van Sunacrip. «Elke mijnbouwoperatie wordt afzonderlijk uitgevoerd. “Het bestuursorgaan dat dit bedrag kon schatten, is tussenbeide gekomen”, beweerde hij.

De tussenkomst van Sunacrip bereikte het punt waarop zelfs het fysieke hoofdkantoor van het kantoor, gelegen in het centrum van Caracas, de Venezolaanse hoofdstad, volledig werd ontmanteld. Tegenwoordig worden de faciliteiten gebruikt voor een ander overheidsprogramma dat met Essequibo te maken heeft.

De huidige regelgeving moet worden aangepast

Hoewel het onder wetgeving kan opereren van kracht sinds januari 2019de bitcoin- en cryptocurrency-industrie in Venezuela Hij koos ervoor zijn armen te laten zakken en te wachten. de bepaling door de overheid van de entiteit die in theorie zorgt voor de naleving van de regels voor het functioneren van het opkomende ecosysteem in dat land.

Hoe dan ook, Deze huidige wetgeving moet worden aangepast, volgens mijnwerker Marlon Rojas. Hoewel de regulering van het ecosysteem al bestaat, moeten volgens hem “veel van deze regels worden herzien, omdat ze niet de ware geest van het ecosysteem vertegenwoordigen en eenzijdig zijn opgesteld door de dienstdoende ambtenaren.”

Toen de Sunacrip-interventie vorig jaar begon, zei de regering dat deze zes maanden zou duren, dat wil zeggen tot september 2023. Toen die maand echter aanbrak, werd gemeld dat de herstructurering nog een semester zou duren.

Dat wil zeggen dat de interventie zou duren tot deze maand maart 2024. Maar 10 dagen voordat deze eindigt, van Sunacrip er is niets gemeld. Noch van de Venezolaanse uitvoerende macht of enige verwante entiteit.

Dit is een houding die de Venezolaanse staat heeft gehandhaafd sinds hij opdracht gaf tot de herstructurering van Sunacrip. Communicatie van die entiteit zijn praktisch onbestaande geweest en er is weinig – of niets – bekend over het interventieproces dat al een jaar geleden is begonnen.

Ondanks de stilte verzekert mijnwerker Marlon Rojas dat “de Venezolaanse staat zeer geïnteresseerd is in het reguleren van het ecosysteem, omdat ze weten dat de mijnbouw een bron van inkomsten is.”

“Venezuela heeft een grote capaciteit voor de ontwikkeling van mijnbouw dankzij zijn energiebronnen. Het ecosysteem leeft en is het afgelopen jaar niet gestopt met groeien en leren. Nu een halvering zo dichtbij is en de koers een recordhoogte bereikt, zijn er veel nieuwe mensen die zich willen aansluiten. “We hebben een volwassener en beter opgeleid ecosysteem, dat zich meer bewust is van de risico’s van dit bedrijf.”

Marlon Rojas, Venezolaanse Bitcoin-mijnwerker.

Rojas beweerde dat, als gevolg van de tussenkomst van Sunacrip, Er zijn mijnwerkers die clandestien opereren. Hij verzekert dat, hoewel er mensen zijn die deze activiteit verdedigen, “het weinig kans heeft om de formele industrialisatie te bereiken die daarvoor nodig is.”

«Clandestiene mijnbouw gehoorzaamt aan een realiteit. Enerzijds is er niet voldoende hostingcapaciteit met licenties voor de mining-machines. En aan de andere kant vereist het legaal worden meer kapitaal vergeleken met clandestiene operaties”, zei Rojas, die later waarschuwde: “Onder dit scenario is het echter onmogelijk om middelgrote of grootschalige mijnbouwactiviteiten in stand te houden.”

‘Het is essentieel om duidelijke spelregels vast te stellen in Venezuela’

Een visie vergelijkbaar met die van Marlon Rojas werd gedeeld door Eleazar Colmenares, voorzitter van de National Association of Cryptocurrency Exchange Houses and Gerelateerde Activiteiten (Acincrip).

In gesprek met CriptoNoticias verklaarde het vakbondslid dat het jaar van de interventie van Sunacrip was resulteerde in twaalf maanden vertraging voor de industrie, vooral in wat te maken heeft met de allianties die de belangrijkste Venezolaanse beurzen aan het ontwikkelen waren met verschillende bedrijven in de sector, zoals betalingsgateways voor crypto-activa.

“Het kwantificeren van de verliezen is behoorlijk ingewikkeld, maar er kan worden gezegd dat de mogelijkheid dat Venezolanen cryptocurrencies gebruiken als betaalmiddel en waardebehoud via gereguleerde mechanismen is aangetast. Dit is iets dat onmogelijk is gemaakt”, aldus Colmenares.

Dat zei de tevens uitvoerend directeur van de betalingsgateway CryptoBuyer Venezuela regulering van de sector “is noodzakelijk”, aangezien “we niet in een anarchistische wereld leven.” “Wij zijn van mening dat het essentieel is om nauw samen te kunnen werken met de toezichthoudende instantie”, beaamde hij.

Hij acht het essentieel dat toezichthouders en bedrijven “duidelijke regels hebben op grond waarvan we kunnen worden bestuurd en dat al die gewone burgers en de samenleving die in verschillende gevallen cryptocurrencies gebruiken, de zekerheid en het vertrouwen hebben dat nationale uitwisselingen zijn aangepast aan de normatieve”.

De manager van Acincrip bevestigt dat De Venezolaanse cryptocurrency-industrie kan zich snel herstellen, maar zodra de toezichthouder duidelijke regels hanteert. “Zodra aan deze voorwaarden is voldaan, zullen door de bevoegde autoriteiten gekwalificeerde beurzen en andere bedrijven in de sector kunnen functioneren en zal het herstel niet lang meer duren.”

In dit opzicht is Marlon Rojas van mening dat de cryptocurrency-industrie in Venezuela, en meer bepaald de Bitcoin-mijnbouw, Het zal snel herstellen als er duidelijke spelregels zijn.

“Mijnwerkers worden steeds meer opgeleid, Bitcoin-mining wordt snel en spontaan gereorganiseerd op basis van hun prikkels. Als de staat actief in hun voordeel werkt, zou binnen een paar maanden de hashraat die een jaar geleden in Venezuela werd uitgeschakeld, kunnen worden geactiveerd”, aldus Rojas.

Zowel Eleazar Colmenares als Marlon Rojas geloven dat de Venezolaanse staat heeft een reëel belang bij het reguleren van de cryptocurrency-sector. “Het zorgt ervoor dat de regelgevende instanties en iedereen die betrokken is bij het Sunacrip-zuiveringsproces zich inzetten voor het verduidelijken van de processen, het vaststellen van regelgeving die veiligheid biedt en vertrouwen wekt.”

“Er is een engagement van de kant van de staat via zijn toezichthoudend orgaan, evenals de Venezolaanse beurzen die bereid blijven om hand in hand met de regelgevende instanties samen te werken ten gunste van de ontwikkeling van producten en diensten door het gebruik van cryptocurrencies. . Net nu de uitwisselingen zich blijven ontwikkelen, geloof ik dat overheidsinstanties het beste scenario hebben geëvalueerd om een ​​operationeel en technologisch juridisch raamwerk te bieden dat geschikt is voor de werking van Venezolaanse uitwisselingen.

Eleazar Colmenares, voorzitter van Acincrip.

Colmenares merkte op dat in Venezuela, hoewel de interventie van Sunacrip het afgelopen jaar de adoptie van bitcoin en cryptocurrencies heeft bevroren, Het gebruik van deze assets speelt in op de noodzaak om digitale waarde over te dragen via alternatieve mechanismen.

Zoals je het ziet, zijn crypto-activa ‘superkrachtige instrumenten geweest om aan de behoeften te voldoen en hebben ze tegelijkertijd een optie geboden aan de Venezolanen die zich op hun gemak voelen bij het investeren, omdat het hen een ander alternatief biedt voor traditionele mechanismen, zoals de markt. van effecten, om interessante rendementen te kunnen behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *