Wie wint deze race?

De concurrentie tussen de Solana- en Ethereum-netwerken is de afgelopen maanden in een stroomversnelling gekomen en heeft de aandacht getrokken van investeerders en liefhebbers in de wereld van cryptocurrencies. In deze race heeft elk van deze netwerken zijn sterke punt.

Volgens een rapport door CoinGecko-analist Lim Yu Qian het Solana-ecosysteem heeft dit jaar een grote populariteitstoename gekendovertreft Ethereum en andere netwerken zoals BNB Chain, Cosmos en Avalanche.

Met een wereldwijde interesse van 49% in specifieke netwerkverhalen heeft Solana de steun van investeerders weten te verwerven dankzij het aanhoudende herstel en de uitstekende prestaties, zoals u kunt zien in de onderstaande grafiek.

Populariteit van ecosystemen. Fontein: Muntgekko.

Het heeft een belangrijke rol gespeeld in de populariteit van Solana de goede prestaties van tokens van belangrijke ecosysteemprojecten, zoals Pyth, een orakelnetwerk dat is ontworpen om continu financiële gegevens uit de echte wereld on-chain te publiceren.

Een andere factor die Solana tot het populairste netwerk heeft geconsolideerd, zijn de memecoins (dat wil zeggen digitale activa gebaseerd op een meme) die op dat netwerk tot leven komen. In Solana Er zijn verschillende gevallen waarin dit soort activa opvallende prestaties hebben geleverd in de laatste weken.

Het grote handelsvolume veroorzaakt door meme-cryptocurrencies heeft de commissies van het netwerk zelfs naar historische hoogtepunten gestuurd. Een van degenen die de meeste impact op het netwerk hadden, was Dogwifhat (WIF), dat begin maart een prijsstijging van meer dan 300% kende en kwam in de top 100 van cryptocurrencies terecht.

BONK mag niet ontbreken op Solana’s lijst van meme-cryptocurrencies, een asset die sinds november 2023 een indrukwekkende start heeft gemaakt. De prijs ervan is eind dat jaar met meer dan 17.000% gestegen. Aan deze groep zijn toegevoegd Book of Meme (BOME) en, meer recentelijk, Slerfol (SLERF).

“Voor mij vind ik het een beetje vreemd dat mensen constant online zijn en niets beters te doen hebben”, gezegd Solana mede-oprichter Anatoly Yakovenko over de opkomst van meme-cryptocurrencies.

Hij gelooft dat echter Het massale gebruik van memecoins test het netwerk en dat is goed voor het opsporen van storingen. “Mijn schatting is dat er binnen vijf jaar voor een biljoen dollar aan stablecoins in cryptocurrencies zal zijn, en dat is een astronomische hoeveelheid echt geld, dus het oplossen van alle problemen nu met memes is een zegen,” voegde hij eraan toe.

Ook Solana valt op bieden goedkopere transactiekosten dan andere cryptocurrency-netwerken, wat het gebruik ervan en de ontwikkeling van projecten aanmoedigt.

De lage populariteit van Ethereum heeft geen invloed op de kapitalisatie ervan

Het Ethereum-ecosysteem staat op zijn beurt op de tweede plaats in termen van populariteit, slechts 12% van belang voor alle ecosystemen.

Voor Yu Qian komt dit waarschijnlijk doordat het door Vitalik Buterin gecreëerde netwerk “goed ingeburgerd is als ecosysteem en bekend is bij investeerders, dus het wordt niet langer beschouwd als een nieuw en trending verhaal.”

Het rapport stelt op zijn beurt dat de aandacht voor het Ethereum-ecosysteem “steeds meer verspreid raakt”, omdat de aandacht wordt gericht op de laag 2-ecosystemen die erbovenop zijn gebouwd.

Van de laag 2-ecosystemen zijn Arbitrum en Base het populairst geworden. die respectievelijk 3,3% en 3,2% van de belangstelling van beleggers trekken tot nu toe, aldus het rapport.

Hoewel populariteit momenteel niet het sterke punt is van het Ethereum-ecosysteem, verslaat Solana wat betreft marktkapitalisatie. Als we kijken naar de totale vergrendelde waarde (TVL) tussen beide netwerken, is het verschil enorm.

Ethereum Het heeft een kapitalisatie die 51.000 miljoen dollar bereikt, na een constante stijging ten opzichte van 21.000 miljoen zes maanden geleden. Dit vertegenwoordigt een stijging van de TVL van 142%, zoals te zien is in de volgende grafiek.

Ethereum totale waarde vergrendeld (TVL). Fontein: DeFiLlama.

Solana’s TVL van zijn kant is dat wel ver beneden met amper 4 miljard dollarvolgens gegevens van DeFillama.

Wanneer de TVL van Ethereum gedetailleerd wordt, is het hoogste percentage in handen van het Lido-stakingplatform, dat volgens DeFiLlama $34 miljard heeft. Staking bestaat uit het storten van ethers (ETH), de cryptocurrency van Ethereum, om een ​​validator te worden en de werking van het netwerk te garanderen, zoals aangegeven door Criptopedia, de educatieve sectie van CriptoNoticias.

Iets dat de populariteit van Ethereum zou kunnen vergroten zou de lancering van ether (ETH) spot-ETF’s in de Verenigde Staten zijn. Als we hieraan toevoegen dat fondsbeheerders de mogelijkheid zouden hebben om een ​​deel van de activa van de ETF in te zetten, opent de mogelijkheid zich voor nieuwe investeringsmogelijkheden en de groei van het ecosysteem ervan.

Kortom, het Ethereum-ecosysteem loopt (veel) voorop in de TVL-race, terwijl Solana (en veel) voorop loopt in de populariteitsrace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *