De BRICS dringen er bij het Midden-Oosten op aan de dollar te laten varen

De economische, politieke en sociale alliantie bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (BRICS) oefent druk uit op het Midden-Oosten om de Amerikaanse dollar los te laten voor de oliehandel. Dit blijkt uit de recente verklaring van de Russische president Vladimir Poetin, die suggereerde dat de Noord-Amerikaanse munt een zware klap zou krijgen als deze niet langer voor olietransacties zou worden gebruikt.

Vladimir Poetin, de herkozen president van Rusland, een land dat begin dit jaar formeel het presidentschap van de BRICS-groep op zich nam, zou hebben gesuggereerd dat het scheiden van de oliehandel van de dollar het einde van de Amerikaanse munt zou betekenen. een reactie gedeeld volgens het BRICS-account in X.

Deze alliantie van landen neemt steeds preciezere stappen in de richting van de-dollariseringtot het punt om een ​​eigen betalingssysteem te ontwikkelen op basis van cryptocurrency of digitale valuta van de centrale bank (CBDC), zoals gerapporteerd door CriptoNoticias.

Het scheiden van de dollarhandel van het Midden-Oosten zou echter een belangrijke stap zijn, gezien het feit dat deze landen ongeveer 35% van de olie produceren die in de wereld wordt verhandeld.

In die zin hebben de belangrijkste olieproducenten in het Midden-Oosten, zoals Saoedi-Arabië, Iran, Irak, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Qatar, Zij vormen een belangrijk blok als het gaat om afspraken rondom fossiele brandstoffen.

In feite was een deel van de stabiliteit die de afgelopen decennia door de dollar werd bereikt het product van een militair pact tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië, toen in 1974 de olieprijs in dollars werd vastgesteld.

Zoals het zegt een verslag Bloomberg was het basisraamwerk ‘verrassend eenvoudig’. De Verenigde Staten “zou olie kopen van Saoedi-Arabië en het koninkrijk voorzien van hulp en militair materieel. In ruil daarvoor zouden de Saoedi’s miljarden van hun oliedollarinkomsten in staatsobligaties investeren zou de Amerikaanse uitgaven financieren.”. Op die manier werd dus de petrodollar geboren, of wat hetzelfde is: Amerikaanse dollars betaald aan een olie-exporteur in ruil voor vaten van dat product.

De dollarwinsten van de OPEC werden later “gerecycled in Amerikaanse staatsobligaties om het “schuldenbeleid van de Amerikaanse regering en de schuldenconsumptie van haar burgers” te subsidiëren. legt het bloot econoom David Spiro.

En hoewel er critici zijn die anders denken, zijn er ook wie denkt dat wanneer landen daartoe worden gedwongen het inwisselen van hun eigen valuta voor dollars om olie te kopen versterkt de Verenigde Staten zijn invloed uitbreiden tot buiten de energiemarkten.

Het feit dat de BRICS het mogelijke scenario van een financiële herschikking met tussenkomst van de landen uit het Midden-Oosten naar voren brengen, zou dus ongetwijfeld een belangrijk feit zijn dat het mondiale financiële systeem zou beïnvloeden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *