Greenpeace versus Bitcoin-mijnwerkers: een nieuwe strijd

Belangrijkste feiten:
  • Bitcoin-mijnwerkers beweren dat de beweringen van Greenpeace gebaseerd zijn op oude gegevens.

  • De uitstoot van Bitcoin-mijnbouw is wettelijk beperkt, zeggen marktleiders.

Een groep Bitcoin-mijnwerkers verwierp – opnieuw – de beschuldigingen van milieuvereniging Greenpeace over de impact van de activiteit op het milieu. Naast het weerleggen van claims in een recent rapport van de entiteit, beschuldigen mijnwerkers de non-profitorganisatie van het verspreiden van verkeerde informatie over het energieverbruik van Bitcoin.

De verdedigers van de mijnbouw ze beweren dat de voordelen van de industrie goed worden gedocumenteerd door tijdige en legitieme onderzoeken. De meest pessimistische beweringen van Greenpeace USA zijn gebaseerd op in diskrediet gebrachte en verouderde bronnenzeggen referenties als Pierre Rochard, vice-president van het Bitcoin-mijnbedrijf Riot Platforms.

Volgens Bitcoin-mijnwerkers gaan degenen die hernieuwbare energie niet als hun belangrijkste energiebron gebruiken, simpelweg failliet. Tegelijkertijd beweren ze dat Vervuilende emissies als gevolg van energieopwekking zijn op veel plaatsen in de wereld al gereguleerddat hernieuwbare energie groeit in de Verenigde Staten en dat de Bitcoin-mijnbouw zelf geen uitstoot veroorzaakt.

Sommige Bitcoin-mijnbouwbedrijven ondersteunden deze beweringen. CleanSpark beweerde bijvoorbeeld dat 81% van de energie die op zijn mijnlocaties wordt gebruikt koolstofvrij is. Bovendien beweerden ze miljoenen dollars te hebben geïnvesteerd in de energie-infrastructuur van Georgië, inclusief upgrades van onderstations, transformatoren en elektriciteitsleidingen.

Voorstanders beweren dat Bitcoin-mijnwerkers de elektriciteitsnetten helpen stabiliseren, in plaats van ze te destabiliseren, door hun activiteiten flexibel op te schalen op basis van de behoeften van het elektriciteitsnet. Bovendien wijzen ze erop dat Bitcoin-datacenters kunnen worden uitgeschakeld tijdens piekuren of in omstandigheden met veel vraag – zoals gerapporteerd in CriptoNoticias – en weer kunnen worden ingeschakeld wanneer de vraag daalt, wat bijdraagt ​​aan de algehele energie-efficiëntie.

Wat zegt het Greenpeace-rapport?

Hij rapport door Greenpeace getiteld “Mining for Power: Connecting Bitcoin Miners, Corporate Interest Groups, and Climate Change Deniers”, gedateerd 19 maart 2024, benadrukt verschillende belangrijke punten over de milieueffecten van Bitcoin-mijnbouw.

Greenpeace-rapport.
De cover van het nieuwe Greenpeace-rapport tegen Bitcoin-mijnbouw. Fontein: Groene Vrede.

Het rapport merkt op dat Bitcoin evenveel koolstofdioxide (CO2) uitstoot als sommige geïndustrialiseerde landen, wat duidt op een aanzienlijke impact op de klimaatverandering. Daarnaast, Er wordt gesteld dat het merendeel van de elektriciteit die wordt gebruikt bij Bitcoin-mijnbouw afkomstig is van niet-hernieuwbare bronnen zoals olie, steenkool en gas, wat verder bijdraagt ​​aan de uitstoot van broeikasgassen.

Op zijn beurt, zegt Greenpeace, heeft de Bitcoin-mijnbouw grote hoeveelheden water nodig om apparatuur te koelen en elektriciteit op te wekken. In de Verenigde Staten gebruiken Bitcoin-mijnbouwactiviteiten evenveel water als 300.000 huizen, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over de beschikbaarheid van deze essentiële hulpbron.

Daarnaast, Het rapport benadrukt het verband tussen de Bitcoin-mijnindustrie en belangengroepen uit het bedrijfsleven en ontkenners van de klimaatverandering, die “de acties tegenwerken die nodig zijn om de klimaatcrisis aan te pakken.” Dit doet twijfels rijzen over de beweringen van Bitcoin-mijnwerkers om hernieuwbare energie en de stabiliteit van elektriciteitsnetwerken te bevorderen. In plaats daarvan suggereert het rapport dat de industrie bijdraagt ​​aan het probleem door financiële steun te verlenen aan de fossiele brandstoffenindustrie en door de voortdurende afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen aan te moedigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *