Kunstmatige intelligentie zal het ‘grootste probleem’ van Ethereum oplossen, zegt Vitalik Buterin

Kunstmatige intelligentie heeft de afgelopen maanden in vrijwel alle sectoren terrein gewonnen. Volgens medeoprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, kan het ook erg nuttig zijn bij het oplossen van grote technische tekortkomingen in het netwerk.

“Een toepassing van kunstmatige intelligentie die mij boeit is AI-ondersteunde formele codeverificatie en het opsporen van bugs,” schreef Buterin op zijn sociale netwerkaccount

De formele verificatie genoemd door Vitalik Buterin omvat het gebruik van wiskundige methoden om de juistheid van softwarecode aan te tonen. Het zorgt er dus voor dat een protocol zich gedraagt ​​zoals verwacht en minimaliseert de kans op fouten of kwetsbaarheden.

In de context van Ethereum, waar slimme contracten essentieel zijn, is het hebben van solide code geen kleinigheid. In december 2023 onthulde het Open Zeppelin-team kwetsbaarheden in twee slimme contractfuncties van Ethereum die leidden tot de diefstal van meer dan $200.000 aan cryptocurrency.

Ethereum slim contract.
Fragment van een slim contract geschreven in Solidity voor Ethereum. Bron: Etherscan.

AI-ondersteunde formele verificatie kan automatisering en efficiëntie aan het proces toevoegen identificatie van mogelijke problemen binnen de code. Door gebruik te maken van machine learning-algoritmen kunnen AI-systemen complexe codestructuren uitgebreid analyseren en potentiële kwetsbaarheden identificeren die alleen door handmatige inspectie onopgemerkt zouden kunnen blijven.

4 toepassingen van kunstmatige intelligentie in cryptocurrency-netwerken

De bovengenoemde X-post is niet de eerste verwijzing van Vitalik Buterin naar kunstmatige intelligentie in de cryptocurrency-ruimte. In een recent artikel op zijn persoonlijke blog legde de ontwikkelaar de vier rollen uit die AI op dit technologische gebied kan vervullen, hoewel zijn connectie tot nu toe beperkt is.

Maar er is de afgelopen drie jaar een verandering in de perceptie opgetreden, legt Buterin uit, dankzij krachtigere AI en krachtigere cryptocurrency-netwerken. Een belangrijk contrapunt dat hij benadrukt is dat Bij cryptografie is transparantie essentieel voor de veiligheid, terwijl bij AI openheid de kwetsbaarheid vergroot tegen vijandige machine learning-aanvallen.

Kunstmatige intelligentie van Blockchain.
Verschillen tussen kunstmatige intelligentie en blockchains, volgens Vitalik Buterin. Bron: Vitalik.eth.limo.

De vier mogelijke toepassingen die Vitalik Buterin benadrukt zijn: AI “als speler in een spel”deelnemen aan mechanismen waarbij prikkels voortkomen uit een protocol met menselijke input; AI “als spelinterface”, gebruikers helpen de wereld van cryptocurrencies te begrijpen en ervoor te zorgen dat hun gedrag overeenkomt met hun bedoelingen, waardoor valstrikken of oplichting worden vermeden; AI “als spelregels”, met blockchains en soortgelijke mechanismen die gebruik maken van op AI gebaseerde “rechters”; en de AI “als doel van het spel”, het ontwerpen van blockchains en mechanismen om AI bruikbaar te houden voor andere doeleinden, het gebruik van cryptocurrencies om training te stimuleren en misbruik van AI te voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *