een hulpmiddel voor ontwikkelaars om hun netwerken op te blazen

Belangrijkste feiten:
  • Starknet is een duidelijk voorbeeld van activiteit die wordt ‘opgeblazen’ door een luchtdaling.

  • Andere netwerken hadden een groter gebruiksvolume, zoals Dymension en Celestia.

De wereld van cryptocurrencies beleeft een nieuw ‘airdrop-seizoen’. Gratis tokendistributies worden op veel netwerken herhaald, waardoor een kunstmatig transactievolume rond het evenement wordt bereikt.

Airdrops zijn een manier om het gebruik van een netwerk of protocol te promoten door te beloven gebruikers te belonen met governance-tokens. Elk protocol stelt verschillende vereisten vast om in aanmerking te komen, variërend van het hebben van een bepaald aantal tokens uitzetten of een specifiek handelsvolume op het platform overschrijden.

Zoals gerapporteerd in CriptoNoticias zijn er mensen die zich wijden aan het “jagen” van luchtdroppings. Dit betekent dat ze van protocol naar protocol gaan, hun cryptocurrencies verplaatsen en de verschillende functies gebruiken om verdiensten te verdienen en prijzen te behalen in de airdrop.

Deze methode wordt ‘farming’ airdrops genoemd, dat wil zeggen ‘farming’ van een airdrop, zoals dat in de landbouw wordt gedaan. Maar je kunt ook van mening zijn dat netwerken gebruikers ‘boerderijen’, gezien de aanzienlijke transactievolumes die momenteel rond de gebeurtenis plaatsvinden. Een boekdeel dat weinig te maken heeft met de reguliere activiteit van het protocol, bijna alsof het – zonder echter – een boek te zijn pompen en dumpen (“pump and dump”), een op de markten bekende methode om de prijs van een actief kunstmatig op te blazen om het vervolgens te verkopen en winst te genereren.

Starknet, een recent geval

Een voorbeeldig geval van waar we het over hebben is Starknet. Het is een tweedelaags netwerk van Ethereum dat, via een oplossing genaamd rollup, het mogelijk maakt dat transacties van veel gebruikers worden gegroepeerd om ze samen te verwerken en zo de commissies te verlagen.

Starknet zal zijn STRK-token op 20 februari distribueren. Om in aanmerking te komen, moesten gebruikers voldoen aan vereisten zoals het in totaal meer dan vijf keer gebruiken van Starknet gedurende drie afzonderlijke maanden of langer, het verzamelen van transacties van ten minste $ 100 vóór 15 november 2023 en het aanhouden van ten minste 0,005 ether (ETH) in de rekening op die datum, onder andere.

Starknet-activiteit.
De toename van de activiteit op Starknet rond de aankondiging over hun airdrop. Bron: l2beat.com.

Zoals verwacht zijn veel gebruikers het protocol de afgelopen maanden gaan gebruiken met de wens om tot de 1,3 miljoen te behoren die zijn geselecteerd voor de airdrop. In de week vóór 14 februari, toen de vereisten werden aangekondigd, verviervoudigde het protocol zijn gebruiksvolume en bereikte gemiddeld 4 transacties per seconde (TPS). Sindsdien begon de activiteit te dalen en nadert nu haar “normale” cijfers, vóór het airdrop-effect.

Andere airdrops die cryptocurrency-netwerken ‘opblazen’

Naast Starknet kunnen we enkele soortgelijke gevallen benadrukken. Eén ervan werd in deze krant besproken, en het is die van Celestia, een netwerk van het Cosmos-ecosysteem dat in november zijn luchtlanding had.

In de dagen na de lancering van het TIA-token verwerkte Celestia 350.000 transacties. Echter, Het volume daalde in enkele dagen tijd met meer dan de helftzelfs nu de prijs van TIA stijgt, gedreven door de bullish trend van de bredere markt.

Zoiets gebeurde ook bij Dymension, een cryptocurrency die ook tot Cosmos behoort en zich richt op schaalbaarheidstoepassingen (met name rollups). Het DYM-token werd op 7 februari gedistribueerd; Tot nu toe was er netwerkactiviteit in crescendo. Na de luchtdaling nam de furore echter af, zoals onderstaande grafiek laat zien.

Dymensie-activiteit.
In twee weken tijd daalde de activiteit bij Dymension met 76%. Bron: Mintscan.

Dit soort evenementen zijn niet nieuw. In maart 2023, toen Arbitrum – het belangrijkste tweedelaagsnetwerk op Ethereum – zijn airdrop lanceerde, meldde deze krant een aanzienlijke toename van het geld dat daarin en in andere tweede lagen werd gestort.

Fake pumps en dumps, met een ander einde

Blijkbaar, Het gedrag dat we hier vertellen is een gedrag dat airdrops niet alleen motiveren, maar zelfs lijken te zoeken. Na de vergelijking – figuurlijk, niet letterlijk – met de pompen en dumpeneen term die verwijst naar een praktijk waarbij een groep mensen samenwerken om de prijs van een cryptocurrency kunstmatig op te blazen, we kunnen een verschil zien.

Arbitrumactiviteit.
De ARB-airdrop (in groen) werd gevolgd door een daling van de activiteit, maar was zeker niet definitief. Bron: l2beat.com.

Terwijl token- of cryptocurrency-projecten daarna vaak verlaten en ongebruikt blijven dumpenhetzelfde gebeurt niet met de luchtdruppels, of dat gebeurt in ieder geval niet altijd. Cases als Arbitrum en Optimism, twee netwerken die waarde bieden aan Ethereum-gebruikers, tonen dat aan Een plotselinge daling van de activiteit of prijs van governance-tokens markeert geen definitieve trend. Uiteindelijk zal adoptie na de airdrop de overhand krijgen als het project nuttig en waardevol is voor mensen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *