Spanje verbiedt Telegram; Mostro valt op als een optie om bitcoin te wisselen

Het nationale gerechtshof van Spanje heeft de opschorting van de diensten van de mobiele berichtentoepassing Telegram bevolen. De maatregel wordt vanaf 25 maart ingevoerd.

Zoals gisteren beschreven in een CriptoNoticias-publicatie: De schorsing komt na klachten van mediabedrijven zoals Telefónica, Atresmedia, EGEDA en Mediaset. Deze bedrijven beschuldigen Telegram ervan gebruikers toe te staan ​​hun inhoud te uploaden zonder de bijbehorende toestemming.

De gemeenschap rond bitcoin (BTC) heeft in het algemeen afgewezen wat er is gebeurd een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Bovendien zijn er veel toepassingen en Botten gekoppeld aan bitcoin en cryptocurrencies zijn ontwikkeld in Telegram en Spaanse gebruikers worden verhinderd – of op zijn minst met moeilijkheden – om deze te willen gebruiken.

Een van deze diensten die Telegram “bewoont” is lnp2pbot. Het is een bot die de peer-to-peer (P2P) uitwisseling van BTC faciliteert, waardoor leveranciers en kopers van de digitale valuta met elkaar in contact komen.

Van het officiële lnp2pbot-account op het sociale netwerk aanbevolen voor gebruikers in landen waar Telegram geblokkeerd is om een ​​VPN-service te gebruiken. Naast Spanje is Telegram niet bereikbaar vanuit China, Noord-Korea, Iran en Pakistan.

In datzelfde bericht voegden ze eraan toe: “We doen MostroP2P in Nostr en ze kunnen het niet censureren.”

Mostro, een bitcoin-uitwisseling die immuun is voor censuur

Op 26 januari publiceerde CriptoNoticias een artikel met de titel “Mostro is geboren, de bitcoin-uitwisseling waarvan uw overheid niet wil dat u deze gebruikt.” Die zin vat samen de essentie van Mostro: een bitcoin-uitwisseling zonder enig faalpunt waardoor censuur mogelijk is. Het voorstel is ontwikkeld op Nostr, een peer-to-peer communicatienetwerk, dat op zijn beurt gebaseerd is op Bitcoin.

Nostr is een gedecentraliseerd protocol dat tot doel heeft een censuurbestendig communicatieplatform. Om dit te doen, maakt het gebruik van publieke en private sleutels zodat gebruikers berichten kunnen verzenden en ontvangen zonder afhankelijk te zijn van gecentraliseerde servers die vatbaar kunnen zijn voor censuur of controle door specifieke entiteiten.

In februari, geïnterviewd door CriptoNoticias, zei Francisco Calderón, ontwikkelaar van zowel lnp2pbot als Mostro, alsof hij anticipeerde op wat er slechts een maand later in Spanje zou gebeuren:

“De beslissing om Mostro op te richten is ontstaan ​​omdat de bot (lnp2pbot) gecensureerd kon worden door Telegram en anticiperend op deze situatie hebben we een alternatief gemaakt met hetzelfde ontwerp, maar dan op Nostr, waardoor deze bestand is tegen censuur.”

Francisco Calderón, computerontwikkelaar.

In dat interview benadrukte Calderón dat Mostro-gebruikers hebben de volledige vrijheid om te werken zoals zij dat willen: «Mostro kan worden gebruikt om elke betaalmethode te gebruiken, zowel persoonlijk als met cryptocurrencies. “We geven gebruikers de vrijheid om te doen wat ze willen.”

Op de website wordt het uitgelegd mostro.netwerk dat deze uitwisseling “functioneert als een borg waarmee de koper en verkoper bitcoins p2p kunnen uitwisselen, waardoor het risico voor beide partijen wordt verminderd, terwijl de sats slechts voor de minimaal noodzakelijke tijd worden vastgehouden.”

Bovendien: “Mostro verwerkt bitcoin met behulp van een Lightning Network-knooppunt.” Dit knooppunt “creëert bewaarde facturen voor verkopers en betaalt kopers regelmatig facturen.”

Momenteel bevindt Mostro zich in de testfase (wat niet in de weg staat dat de functionaliteiten operationeel zijn). Om deze uitwisseling te gebruiken Is benodigd een Nostr-profiel en een portemonnee die compatibel is met het Bitcoin Lightning-netwerk. CriptoNoticias heeft een artikel gepubliceerd waarin de stappen worden beschreven die moeten worden gevolgd om binnen dit platform te kunnen werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *