besluiteloosheid in Chili over de uitgifte van een CBDC, naarmate de adoptie van bitcoin groeit

De besluiteloosheid van Chili met betrekking tot de uitgifte van zijn eigen digitale valuta van de centrale bank (CBDC) blijft bestaan, omdat de autoriteiten beweren dat ze niet over de informatie beschikken die nodig is om de ontwikkeling ervan te bevorderen. Dit alles gebeurt terwijl de adoptie van bitcoin (BTC) en cryptocurrencies in dat land toeneemt.

In een recente rapportde Centrale Bank van Chili (BCCh) gaf aan dat “er nog steeds niet genoeg informatie is om een ​​definitieve beslissing te nemen over de uitgifte van een CBDC.”

Daarom zal de CBC doorgaan het ‘analyse- en studieproces’ van een CBDC. “Als aanvulling op de inspanningen die zijn ontwikkeld met een toegepast exemplaar, in lijn met de evolutie die andere economieën hebben gevolgd”, aldus het nieuwe rapport.

Hiervoor gaat de bank vooruit in het ontwerp en het uitvoeren van één of meerdere proofs of conceptdie zou worden uitgevoerd in gecontroleerde omgevingen, “om het begrip te verbeteren van de uitdagingen en implicaties in technologische en operationele termen die de uitgifte van een CBDC zou kunnen hebben.”

“De resultaten van de concepttests zullen worden gecommuniceerd en de voortgang ervan zal periodiek worden gepresenteerd in toekomstige rapporten via de informatiekanalen die de Bank ter zake heeft opgezet”, zegt de Chileense financiële instelling.

Met dit rapport bevestigt de CBC haar standpunt van een paar jaar geleden, toen zij ook beweerden dat er niet genoeg informatie was om de uitgifte van een CBDC voor de Chileense peso te overwegen.

De monetaire entiteit stelt dat het voornemen om CBDC’s te blijven bestuderen niet mag worden opgevat als het besluit om het actief definitief uit te geven als een verandering in de toewijding van de CBC om contant geld te verstrekken.

Andere voorbeelden zien

Volgens de CBC zijn ze CBDC-concepten blijven onderzoeken en hebben ze gekeken naar voorbeelden uit andere landen. waar er duidelijke demonstraties zijn van de ontwikkeling van dit soort digitale activa.

Zij erkennen dat er binnen de internationale gemeenschap grote belangstelling bestaat voor het onderzoeken van de uitgifte van een CBDC. Ook is het onderzoek van de centrale banken in deze zin ‘geëvolueerd in zijn vorm van leren’.

“Verschillende landen hebben proofs of concept en in sommige gevallen pilots uitgevoerd, vaak in samenwerking met particuliere entiteiten. Dit om de levensvatbaarheid van een CBDC te evalueren en tegelijkertijd menselijke en technologische capaciteiten op te bouwen met het oog op de middellange termijn”, geeft de instelling aan.

Sterker nog: het zijn er meer dan 130 landen die al CBDC’s in het vizier hebben, volgens de monitoringsite cbdctracker.org. In sommige gevallen, zoals Brazilië, Australië of Zweden ze slagen niet voor het proof of concept. Maar in andere landen, zoals China en Rusland, is het gebruik van dit tokenized asset door middel van pilottests op verschillende niveaus van de economie geïmplementeerd.

De ontwikkeling van CBDC’s is over de hele wereld variabel. Bron: cbdctracker.org.

De acceptatie van Bitcoin groeit in Chili

De besluiteloosheid van de Chileense centrale bank over de uitgifte van CBDC kent geen grenzen de hausse die het bitcoin (BTC)-ecosysteem en cryptocurrencies hebben gehad in dat land.

Momenteel in de top 100 Van de landen die deze activa het meest adopteren, zijn er volgens Chainalysis demonstraties van de groei van deze opkomende markt in Chili, dat een van de sterkste economieën van Latijns-Amerika is.

Een van deze voorbeelden zijn de thematische evenementen op de cryptocurrency-markt die in dat land plaatsvinden. Een voorbeeld is CriptoSummit 2024, gevestigd in Chili. Op deze conferenties komen enthousiastelingen en ecosysteemspecialisten Ze spraken over bitcoin en cryptocurrencies en hun impact op dat land.

Chili staat in de top 100 van landen die het meest cryptocurrencies gebruiken. Bron: Chainanalyse.

Volgens lokale specialisten zoals Luis Angulo Mura, coördinator van Innovatie en Technologie aan de Universiteit van San Sebastián, in Chili, BTC en cryptocurrencies aanbod alternatieven voor traditionele beleggers.

Bovendien kwam Chili naar voren als het tweede land ter wereld dat bitcoin legaal zou adopteren, net zoals El Salvador dat in 2021 deed. Het was een voorstel dat niet van de grond kwam.

Onlangs zijn de Chileense autoriteiten echter begonnen stappen te ondernemen om deze activa en hun technologie te reguleren. In januari 2024 heeft de Financial Markets Commission (CMF) een standaard uitgegeven dat de werking reguleert van bedrijven die verband houden met cryptocurrencies.

De Fintec-wet is ook van kracht, die weliswaar stilzwijgend BTC- en crypto-activa vermeldt, Het was een eerste stap in de richting van regulering voor het opkomende ecosysteem door middel van regelgeving die is goedgekeurd door de Chileense wetgever.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *