Hoe kunt u profiteren van consolidatieperioden in Bitcoin?

Belangrijkste feiten:
  • Er zijn redenen om te verwachten dat de bullish trend van BTC zich op de middellange en lange termijn zal voortzetten.

  • Het is goed om gezond scepticisme te betrachten bij het lezen of luisteren naar bitcoin-prijsvoorspellers.

In de wereld van financiële beleggingen zijn perioden van consolidatie of lateralisatie als de stilte voor de storm.

Zo heten deze momenten waarop de prijs van een actief zoals bitcoin (BTC) besluit een pauze in te lassenzachtjes schommelen binnen een smal bereik, zonder plotselinge bewegingen naar boven of naar beneden te maken.

Door de geschiedenis heen heeft bitcoin vele perioden van lateralisatie gekend. Een recente gebeurtenis is bijvoorbeeld die tussen 17 en 25 januari, zoals te zien is in de volgende grafiek van Handelsweergave:

Bitcoin-prijs tussen 17 en 25 januari 2024. Bron: Handelsweergave.

Waarom vinden er lateralisatie- of consolidatieperioden plaats in bitcoin?

Deze perioden komen om verschillende redenen voor, waaronder De psychologie van beleggers en technische factoren spelen een overheersende rol.

Lateralisatie vindt plaats wanneer Er is een tijdelijk evenwicht tussen kopers en verkopers. Dit kan een gevolg zijn van onzekerheid, waarbij tegenstrijdig nieuws of een gebrek aan impactvolle gebeurtenissen ervoor zorgen dat marktspelers een afwachtende houding aannemen, waardoor zowel agressieve aan- als verkopen worden tegengehouden.

Op deze momenten ‘verteert’ de markt recente winsten of verliezen Beleggers zoeken naar duidelijke signalen voordat ze zich steviger in de ene of de andere richting begeven.

Aan de andere kant kunnen deze perioden vanuit technisch oogpunt gezien worden als een consolidatie van de investeerdersbasis. Na een aanzienlijke prijsbeweging, zowel omhoog als omlaag, de markt heeft tijd nodig om te stabiliseren.

Tijdens deze fase hebben beleggers die op zoek zijn naar kortetermijnwinsten de neiging om uit de markt te stappen, terwijl beleggers met een langetermijnvisie dit misschien als een kans zien om hun posities te versterken. Dit creëert een touwtrekken dat de prijs binnen een nauwe marge houdt.

Er is nooit een tekort aan voorspellers

In de stadia van consolidatie of lateralisatie van bitcoin komen ze, als gevolg van de verveling van investeerders, als paddenstoelen uit de grond na de regen degenen die de onmiddellijke toekomst van deze digitale munt durven te voorspellen.

Met grafieken in de hand en vaak met een enorm zelfvertrouwen, zetten deze voorspellers hun theorieën en analyses in in de hoop te ontcijferen in welke richting de balans zal doorslaan.

Van technische analyse die historische patronen bestudeert tot fundamentele analyse die rekening houdt met macro-economische variabelen: het arsenaal is enorm en vaak indrukwekkend.

Er is nooit een tekort aan degenen die zeggen dat ze weten waar de prijs van bitcoin naartoe zal gaan. Bron: Dall-E, door OpenAI.

Bij het lezen of luisteren naar een voorspellende analyse over bitcoin Het is goed om gezond scepticisme aan de dag te leggen. Afgezien van de nauwgezetheid van hun methoden en hun goede bedoelingen, moeten we niet vergeten dat het voorspellen van de prijs van bitcoin of enig ander financieel actief meer tot het domein van gissingen behoort dan tot absolute zekerheid.

Financiële markten worden beïnvloed door zo’n breed scala aan factoren – van politieke beslissingen tot onverwachte sociale veranderingen – dat ze zo groot zijn het onfeilbaar voorspellen van hun gedrag wordt een onmogelijke opgave. Daarom moeten deze voorspellingen worden genomen voor wat ze zijn: geïnformeerde meningen, maar toch meningen.

Een mogelijke strategie in het licht van consolidaties in de prijs van bitcoin

Wanneer de prijs van bitcoin deze fase van schijnbare rust ingaat, wordt een wervelwind van voorspellingen losgelaten. Sommigen voorspellen zijn opkomst naar de sterren; anderen, hun val. Te midden van deze onzekerheid ontstaat de verleiding: nu kopen uit angst de volgende grote sprong (FOMO) te missen of wachten op een daling om het tegen een betere prijs te kopen? Dit is waar De scherpzinnige belegger speelt zijn beste kaart: strategisch geduld.

Een mogelijke strategie om door deze perioden te navigeren is de Dollarkostengemiddelde (DCA), of ‘dollar cost averaging’. Deze aanpak bestaat uit met regelmatige tussenpozen (bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks) een vast bedrag in bitcoin beleggen, ongeacht de prijs ervan. Op deze manier wordt er meer bitcoin gekocht als de prijs laag is en minder als de prijs hoog is, waarbij de investeringskosten in de loop van de tijd worden gemiddeld.

De aankopen van bitcoin door het bedrijf MicroStrategy, die doorgaans worden gerapporteerd door CriptoNoticias, zijn een voorbeeld van deze investeringsstrategie.

Voor meer doorgewinterde beleggers zijn er meer geavanceerde versies van de DCA-strategie. Hierbij kan het gaan om het verhogen van de investeringen tijdens aanzienlijke dalingen of het uitlokken van aankopen op basis van specifieke technische indicatoren. Echter, Zelfs een eenvoudige DCA-strategie is in de loop van de tijd effectief gebleken.

De onderliggende aantrekkingskracht van bitcoin, en de reden waarom een ​​geduldige investeringsstrategie zinvol is, ligt voornamelijk in het beperkte aanbod ervan. Met maximaal 21 miljoen beschikbare eenheden is bitcoin het toonbeeld van digitale schaarste, een kwaliteit die, gecombineerd met de groeiende vraag, suggereert een stijgende trend op de middellange en lange termijn.

Daarom is het in perioden van consolidatie voor de prijs van bitcoin essentieel om kalm te blijven en weerstand te bieden aan de drang om overhaaste beslissingen te nemen op basis van speculatieve voorspellingen of de angst om iets te missen. In plaats daarvan is het vaak een beter idee om deze momenten te zien als kansen om uw beleggingsstrategie te versterken, door DCA-principes toe te passen om systematisch bitcoin te accumuleren. In dit spel, geduld en doorzettingsvermogen zijn de sleutels tot succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *