Portugal sluit zich aan bij Spanje en beveelt Worldcoin om de activiteiten op te schorten

De Portugese Nationale Commissie voor Gegevensbescherming (CNPD) heeft de Worldcoin Foundation opgedragen haar activiteiten in het land op te schorten en binnen 24 uur te stoppen met het scannen van de irissen van gebruikers.

In een uitgave, rapporteerde de CNPD het besluit om “de verzameling van biometrische gegevens van de iris, ogen en gezicht, uitgevoerd door Worldcoin, op te schorten.” Dit met de bedoeling om “het fundamentele recht op de bescherming van persoonsgegevens te waarborgen.”

Volgens de verordening, het project heeft tot 27 maart de tijd om de activiteiten stop te zetten. De opschortingsperiode zal 90 dagen bedragen, “totdat de CNPD haar onderzoek voltooit en een definitief besluit neemt”, aldus de verklaring.

De CNPD beweert de afgelopen maand “tientallen meldingen” te hebben ontvangenaan de kaak stellen dat Worldcoin biometrische gegevens van minderjarigen verzamelt zonder toestemming van hun ouders of vertegenwoordigers.

Ook over “tekortkomingen in de informatieverstrekking aan belanghebbenden over de onmogelijkheid om gegevens te verwijderen of toestemming in te trekken.”

Het kantoor werd gewaarschuwd om dat te vernemen bij ruim 300.000 Portugezen was de iris al gescand om een ​​handvol WLD-tokens te krijgen. Ook is het aantal plaatsen waar de Orbs (die biometrische gegevens scannen) beschikbaar zijn, “in zes maanden bijna verdubbeld.”

“De grote toestroom van mensen, waaronder minderjarigen, die zich bij het Worldcoin-project wilden aansluiten en tokens wilden ontvangen, leidde tot de noodzaak om het registratieproces en de verzameling van biometrische gegevens vooraf te reserveren. “Er is geen mechanisme om de leeftijd van leden te verifiëren.”

Nationale Commissie voor Gegevensbescherming van Portugal (CNPD).

Eraan herinnerend dat biometrische gegevens een grotere bescherming genieten in Portugal, Europa en de meeste landen in de wereld, stelt de CNPD dat “het risico voor de fundamentele rechten van burgers groot is” door deze informatie aan Worldcoin over te dragen.

Dit rechtvaardigt “dringende interventie om ernstige of onherstelbare schade te voorkomen”, beweert het regeringskantoor.

In de woorden van de president van de CNPD, Paula Meira Lourenço, is de verordening tegen Worldcoin Het is een “onmisbare en gerechtvaardigde” maatregel om “het publieke belang bij de bescherming van de fundamentele rechten, vooral van minderjarigen, te verdedigen.”

Spanje en Portugal verenigden zich in bezorgdheid over Worldcoin

De bezorgdheid van het Portugese kantoor is iets dat in andere landen al is voorgekomen. In Spanje, vlak naast de deur, gebeurde hetzelfde. Het Spaanse Agentschap voor Gegevensbescherming (AEPD) ontving vier klachten met betrekking tot de verwerking van gegevens van minderjarigen en andere zaken.

“De AEPD heeft verschillende klachten ontvangen tegen dit bedrijf waarin zij onder meer onvoldoende informatie aan de kaak stellen, het verzamelen van gegevens van minderjarigen of dat het intrekken van toestemming niet is toegestaan”, vertelde het bureau aan CriptoNoticias in een verklaring.

Om deze reden, die entiteit gaf opdracht tot de opschorting van de Worldcoin-activiteiten in Spanje en vaardigde een straatverbod uit. Hoewel het bedrijf in beroep ging, bevestigde een Spaanse rechtbank de zorgen van de AEPD en oordeelde tegen Worldcoin.

De maatregel, zowel in Spanje als nu in Portugal, verbiedt Worldcoin om door te gaan met het scannen van oogbollen, zij het van dat bedrijf Zij beweren dat de irissen van minderjarigen niet kunnen worden gescand door een projectvertegenwoordiger.

Jannick Preiwisch, die deel uitmaakt van de gegevensbeschermingsafdeling van de Worldcoin Foundation, zei dat dit “de eerste keer” is dat ze horen over meldingen van registraties van minderjarigen.

Volgens Preiwisch is Ze hebben “nultolerantie” voor de toelating van minderjarigen tot Worldcoin. Hij voegde eraan toe dat ze eraan werken “om alle gevallen aan te pakken, ook al gaat het maar om een ​​paar meldingen.” rapport Reuters.

De directeur was het eens met Tiago Sada, hoofd engineering en ontwerp bij Tools For Humanity, een bedrijf dat diensten levert aan de Worldcoin Foundation. Hij zei begin deze maand in een interview met CriptoNoticias dat hij controles had om te voorkomen dat minderjarigen zich bij dat ecosysteem zouden aansluiten.

“De realiteit is dat minderjarigen niet zijn toegestaan ​​in het Worldcoin-project. Plek. En daar zorgen we op verschillende manieren voor”, zei Sada destijds.

Gegevens zijn overgeleverd aan de genade van gebruikers

Aan de andere kant is de Portugese verordening om te voorkomen dat Worldcoin doorgaat met het scannen van de irissen van inwoners al dagen na dat project bekend. zal het mechanisme voor persoonlijke voogdij lanceren, waardoor de gebruikers in feite zelf de controle hebben over hun biometrische gegevens nadat ze deze in de Orbs hebben gescand.

Als resultaat van een privéaudit die potentiële privacyrisico’s in Worldcoin aan het licht bracht op basis van de beslissing van de belangrijkste ontwikkelaars van het project, elimineerde het bedrijf Data Escrow, dat de verzamelde informatie opsloeg en versleutelde.

Volgens Worldcoin zorgt Personal Escrow ervoor dat alle gebruikers “Worldcoin kunnen leren kennen voordat ze beslissen of ze hun informatie willen delen om het project te helpen verbeteren.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *