4 belangrijke feiten om de huidige situatie van RWA-cryptocurrencies te begrijpen

Een trend vindt steeds meer weerklank in de cryptocurrency-industrie: de tokenisatie van real-world assets of RWA (acroniem in het Engels). bezittingen uit de echte wereld).

RWA verwijst naar de tokenisatie of representatie van echte fysieke of financiële activa in de vorm van tokens op een gedecentraliseerd netwerk, zoals onder andere Ethereum, Solana of Polygon.

Het idee is de liquiditeit, transparantie en efficiëntie bij de overdracht en het beheer van deze activa te verbeteren. Zo probeert het een grotere financiële inclusie en toegankelijkheid mogelijk te maken van markten die traditioneel minder toegankelijk waren voor de gemiddelde belegger.

Activa uit de echte wereld kunnen zijn: onroerend goed, kunstwerken, voertuigen, intellectuele eigendomsrechten, investeringen in particuliere bedrijven, grondstoffenfinanciële contractenonder andere.

Door deze activa te tokeniseren, worden ze opgedeeld in kleinere eenheden, waardoor beleggers van alle soorten en maten kunnen deelnemen aan markten die anders misschien onbereikbaar zouden zijn.

Bovendien kunnen gedecentraliseerde cryptocurrency-netwerken een onveranderlijk en transparant register eigendom en overdracht van deze tokens, waardoor fraude mogelijk wordt verminderd en het vertrouwen in transacties wordt verbeterd.

CoinGecko, een analytisch informatiebedrijf over bitcoin (BTC) en cryptocurrencies, publiceerde zijn rapport RWA-rapport van het jaar 2024.

Uit dat rapport blijkt Vier conclusies die essentieel zijn voor het begrijpen van de huidige stand van zaken en waar deze trend naartoe gaat.

1 – Dollar stablecoins domineren de RWA-industrie

Onder de tokenized RWA’s bevinden zich stablecoins. Dit zijn, zoals gedefinieerd door Cryptopedia (educatieve sectie van CriptoNoticias), tokens die de prijs gelijk houden aan die van een onderliggende waarde die mogelijk een fiatvaluta is.

Het rapport van Coingecko benadrukt dat “momenteel het merendeel van de tokenized assets in de echte wereld stablecoins zijn die aan de dollar zijn gekoppeld.”

Details van de analytische signatuur:

“De drie grootste stablecoins alleen al vormen 95% van de markt, met Tether (USDT) op $9,1 miljard (in marktkapitalisatie), USDC (USDC) op $26,8 miljard en Dai (DAI) op $4,9 miljard. USDT blijft de markt domineren, met een marktaandeel van 71,4%. Ondertussen is USDC, dat zijn marktaandeel zag kelderen na een korte ontkoppeling tijdens de Amerikaanse bankencrisis in maart 2023, er niet in geslaagd zich te herstellen.

CoinGecko, marktanalysebedrijf voor cryptocurrency

Hoewel er stablecoins zijn die de koers van andere onderliggende activa volgen, vormen zij een minderheid. Volgens het hier besproken rapport bereiken ze amper 1% van de markt. Ze omvatten andere fiatvaluta’s zoals de euro, de yuan, de Mexicaanse peso en de Turkse lira.

Dat heeft CryptoNoticias gemeld Valuta’s zoals de Argentijnse peso of de Peruaanse sol hebben ook hun tokenized representaties.S.

Een waar of grondstof is een basisgoed dat in de handel wordt gebruikt en uitwisselbaar is met andere goederen van hetzelfde type. Grondstoffen zijn essentieel voor de productie van andere goederen of diensten en worden doorgaans ingedeeld in categorieën als landbouw, energie en mineralen.

Veel voorkomende voorbeelden zijn olie, goud, tarwe en koffie. Ook Bitcoin is erkend als handelswaar.

Grondstoffen worden vaak op specifieke markten verhandeld en hun prijs wordt bepaald door de wetten van vraag en aanbod, en wordt beïnvloed door factoren zoals weersomstandigheden, economische activiteiten en mondiaal beleid.

Binnen tokenized RWA’s bereiken grondstoffen een marktkapitalisatie van $1,1 miljard goud is het populairst.

CoinGecko geeft aan dat “getokeniseerde edelmetalen zoals Tether Gold (XAUT) en PAX Gold (PAXG) 83% uitmaken van de marktkapitalisatie van door grondstoffen ondersteunde tokens. Tokens zoals XAUT en PAXG worden ondersteund door één troy ounce fysiek goud, terwijl Kinesis Gold (KAU) en VeraOne (VRO) gekoppeld zijn aan één gram goud.”

Maar er zijn niet alleen tokens die goud vertegenwoordigen, maar ook andere grondstoffen. CoinGecko legt bijvoorbeeld uit dat “het Uranium308-project tokenized uranium heeft gelanceerd dat gekoppeld is aan de prijs van 1 pond van de uraniumverbinding U308.” Niet iedereen kan dat handel dit token, maar vereist strikte nalevingsprotocollen.

Door grondstoffen ondersteunde RWA’s vertegenwoordigen slechts 0,8% van de marktkapitalisatie van door fiat ondersteunde stablecoins.

3 – Tokenized Treasuries zijn de snelst groeiende sector

Dat blijkt uit het Coingecko-rapport tokenized treasury-producten zijn in 2023 met 641% gegroeid. Momenteel bedraagt ​​de marktkapitalisatie meer dan $861 miljoen.

Onder deze producten de tokens die Amerikaanse staatsobligaties vertegenwoordigen vallen op (wat gewoonlijk “de veiligste investering ter wereld” wordt genoemd). Ondanks hun populariteit en groei stagneerden deze symbolische RWA’s in 2024 en groeiden ze in januari slechts met 1,9%.

Drie bedrijven die opvallen in de tokenisatie van staatsschatkistproducten zijn dat wel Franklin Templeton, Ondo Finance en Mountain Protocol. Dit laatste bedrijf is de uitgever van Mountain Protocol USD (USDM). Het is een token dat werkt als een stablecoin, met als voordeel dat het zo is houders Ze ontvangen periodiek rentebetalingen, aangezien de onderliggende waarde staatsobligaties van de Verenigde Staten zijn.

CoinGecko legt uit:

“Het merendeel van de tokenized treasures is gebaseerd op Ethereum, met een marktaandeel van 57,5%. Bedrijven als Franklin Templeton en Wisdomtree Prime hebben er echter voor gekozen om Stellar uit te geven, dat momenteel een dominantie van 39% heeft.

CoinGecko, marktanalysebedrijf voor cryptocurrency.

4 – De meeste leningen in de RWA-sector gaan naar de aankoop van auto’s

Ten slotte toont CoinGecko in zijn rapport over de RWA-sector het leiderschap van de automobielsector, vooral wat betreft de vraag naar kredieten.

Het is in ieder geval de moeite waard om te verduidelijken dat deze uitspraak opvallend is als we daarmee rekening houden De meeste gedecentraliseerde leenplatforms vragen hun gebruikers niet naar het gebruik dat zij zullen maken van het ontvangen geld.. CoinGecko geeft niet aan hoe het tot deze conclusie komt.

Als we deze gegevens als waar aannemen, Leningen bedoeld om auto’s te kopen bereiken 42%. Ondertussen bedragen de schulden voor de fintech- en vastgoedsector respectievelijk slechts 19% en 9%.

Interessant is dat volgens CoinGecko het merendeel van deze leningen plaatsvindt in de minst belegde geografische gebieden van de wereld, zoals Afrika, Zuidoost-Azië, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.

RWA: een groeiende industrie met kansen

Zoals duidelijk blijkt uit dit rapport en uit ander nieuws dat op dit informatieportaal wordt gepubliceerd, RWA wordt een van de trends in cryptocurrencies dit jaar.

Dit biedt ook kansen waar beleggers van kunnen profiteren. Er is bijvoorbeeld al gezien hoe het Ondo Finance-protocoltoken dagen geleden aanzienlijk in prijs steeg als gevolg van bepaalde financiële bewegingen van het BlackRock-bedrijf, gekoppeld aan RWA.

In de komende maanden zullen, met de “zegen” van de bullmarkt, waarschijnlijk nieuwe ontwikkelingen en verdere expansie te zien zijn in deze opkomende marktniche.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *