De Decun-update is nu actief op Ethereum

Belangrijkste feiten:
  • Met Dencun wordt EIP-4844 geactiveerd, inclusief Proto-Danksharding.

  • Een nieuw tijdperk van schaalbaarheid begint, zeggen ontwikkelaars.

Deze woensdag, 13 maart 2024, blijft een historische datum voor Ethereum. Het netwerk heeft zojuist Dencun geactiveerd, een grote update die verbeteringen brengt in de organisatie van gegevens die zijn opgeslagen in het gedistribueerde grootboek van Ethereum.

“Een nieuw tijdperk van schaalbaarheid begint voor Ethereum,” schreef ontwikkelaar Anthony Sassano, waarin werd aangekondigd dat Dencun al was geactiveerd. Veel andere projecten en ontwikkelaars vierden de mijlpaal op sociale media en benadrukten het belang ervan voor de toekomstige schaalbaarheid van Ethereum. De gleuf 8626176 markeerde de activering van deze nieuwe versie van Ethereum, waarnaar alle knooppunten moeten worden bijgewerkt.

Dencun brengt twee opmerkelijke nieuwe functies naar Ethereum. Aan de ene kant het vermogen om te genereren klodders (“massa’s” of “blobs”), een mechanisme voor het organiseren van gegevens in blokken dat het gebruik van de ruimte in elk van hen optimaliseert. Op dezelfde manier draagt ​​de mogelijkheid om gegevens buiten de keten (buiten de boekhouding van Ethereum) op te slaan, die altijd beschikbaar zijn voor de knooppunten, bij aan deze optimalisatie.

Het belangrijkste voordeel hiervan voor gebruikers heeft te maken met de verlaging van de commissiesbeide door gebruik te maken van het belangrijkste Ethereum-netwerk en de tweede lagen ervan, zoals gisteren gerapporteerd in CriptoNoticias.

Naast de bovengenoemde verbeteringen activeert Dencun ook EIP-4844, een Ethereum-verbeteringsvoorstel waar Proto-Danksharding onder valt. Het is genoemd ter ere van de ontwikkelaars die het hebben bedacht en is een methode die de datastructurering in Ethereum efficiënter kan maken door middel van verschillende specifieke technische verbeteringen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *