25 jaar gevangenisstraf voor Sam Bankman-Fried wegens de FTX-zwendel ter waarde van meerdere miljoenen dollars

Belangrijkste feiten:
  • Naast de straf werd de confiscatie van 11,2 miljard dollar bevolen.

  • Rechter Lewis Kaplan zal een middelmatig beveiligde gevangenis voorstellen waar SBF zijn straf kan uitzitten.

De voormalige uitvoerend directeur van de mislukte FTX-beurs, Sam Bankman-Fried (SBF), werd donderdag 28 maart veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens het oplichten van investeerders en consumenten van dat beurshuis.

Tijdens de hoorzitting over de veroordeling beval de rechter in de zaak, Lewis Kaplan, dat SBF de straf moest betalen in een federale gevangenis in de Verenigde Staten. Voordat hij het vonnis uitsprak, zei hij dat de vandaag veroordeelde man het risico loopt ‘in de toekomst iets heel ergs’ te doen. ‘En het is geen triviaal risico’ rapport CNN.

Met de gevangenisstraf van 25 jaar wordt deze teruggebracht tot de helft van de straf waar Amerikaanse aanklagers om hadden gevraagd, die wilden dat SBF minstens een halve eeuw achter de tralies zou doorbrengen. wegens het plegen van fraude.

Naast de straf beval rechter Kaplan een verbeurdverklaring van $ 11,2 miljard. Hoewel hij later erkende dat er sindsdien geen restitutie meer aan gebruikers zou plaatsvinden, Met zoveel slachtoffers zou het ‘onpraktisch’ zijn.

Voordat het vonnis werd uitgesproken, sprak Bankman-Fried ter terechtzitting en beperkte zich tot het betreuren van wat er was gebeurd. “Veel mensen voelen zich erg teleurgesteld, en ze voelden zich echt teleurgesteld, en het spijt me. Het spijt me voor wat er in elke fase is gebeurd. En er zijn dingen die ik had moeten doen en dingen die ik niet had moeten doen.” ‘, zei de veroordeelde vandaag.

Volgens rechter Kaplan “is er nooit een woord van spijt geweest over het plegen van verschrikkelijke misdaden” jegens de investeerders. Bovendien wist Bankman-Fried ‘dat het verkeerd was’.

Dat zei rechter Kaplan tijdens de hoorzitting over de veroordeling Ik zou een gemiddeld beveiligde gevangenis voor SBF aanbevelen of in een lager beveiligde faciliteit die door het United States Bureau of Prisons passend wordt geacht.

Tot november 2022 leidde Bankman-Fried de cryptocurrency-exchange FTX, ooit een van de belangrijkste concurrenten van Binance. Dat platform stortte in als gevolg van slechte praktijken die leidden tot fraude onder duizenden investeerders. die enkele miljarden dollars verloor.

Rechter Kaplan verzekerde zelf dat er een verlies was van 1,7 miljard dollar voor FTX-investeerders en 1,3 miljard dollar voor de kredietverstrekkers van Alameda Research, de financiële tak van de beurs die een fundamenteel onderdeel van de ineenstorting was.

Kaplan gaf ook aan dat het verlies voor FTX-klanten ongeveer $ 8 miljard bedraagt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *