25 jaar gevangenisstraf tegen twee levenslange gevangenisstraffen

Belangrijkste feiten:
  • Ondanks zijn fouten duwde Ulbricht de adoptie van bitcoin verder dan cypherpunks.

  • Bankman-Fried veroorzaakte de ineenstorting van FTX en beïnvloedde de financiën van duizenden bedrijven en mensen.

Eindelijk werd het vonnis bekend gemaakt. Bij beslissing van een rechtbank in New York werd Sam Bankman-Fried gisteren veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens het stelen van miljarden dollars van klanten van de FTX-beurs en het veroorzaken van de ineenstorting van verschillende bedrijven, waardoor duizenden mensen over de hele wereld werden getroffen. de wereld.

En hoewel de straf een kwart eeuw vertegenwoordigt, worden we geconfronteerd met een straf die in schril contrast staat met die van Ross Ulbricht, de maker van Silk Road, die in 2015 werd veroordeeld tot twee levenslange gevangenisstraffen plus 40 jaar gevangenisstraf, zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. . Het is de straf die hem werd opgelegd voor het creëren van een zwarte markt in de VS diep web die vrije handel met bitcoin mogelijk maakte, zonder enige staatsinmenging.

De vergelijking tussen de twee zinnen werd naar voren gebracht door de communicator die bekend staat als BTCAndresWHO zijn mening uitte over het vonnis tegen SBF te midden van de commentaren die in X verschenen, nadat het vonnis tegen de oprichter van FTX bekend werd. Hetzelfde gaf commentaar Roger Ver, een van de eerste investeerders in bitcoin.

Vele anderen waren van mening dat de 25 jaar die op de voormalige miljardair van toepassing waren, weinig zijn, rekening houdend daarmee Aanklagers in de zaak vroegen om meer dan vijftig jaar, gezien de omvang van de misdaden die Bankman-Fried heeft gepleegd.

Volgens berekeningen van deskundigen rechtvaardigden de aanklachten tegen Bankman-Fried zelfs een gevangenisstraf van maximaal 115 jaar.

Het bedrag is vorig jaar betaald gezien de 13 strafrechtelijke aanklachten waarvan het Amerikaanse ministerie van Justitie hem heeft beschuldigd. Het ging onder meer om misdaden zoals bankfraude, effectenfraude, samenzwering om fraude te plegen en het witwassen van geld om de opbrengsten van bankfraude voor klanten te verbergen.

De voormalige directeur is veroordeeld voor het plannen van een van de grootste financiële fraudes in de geschiedenis van de Verenigde Staten, het misleiden van FTX-investeerders en het verdoezelen van een plan om samen met zijn vriendenkring persoonlijk voordeel te behalen.

Rechter Lewis Kaplan zelf zei bij de bekendmaking van het vonnis dat er een risico bestond “dat deze man in de toekomst opnieuw iets heel slechts zal doen”.

Schets van de rechtszaal tijdens de veroordeling van Sam Bankman-Fried. Bron: AP

Toch, er bestaat de mogelijkheid dat de straf met 50% wordt verminderd. “SBF kan slechts 12,5 jaar uitzitten, als hij alle beschikbare gevangenisstraffen voor goed gedrag verdient”, vertelde Mitchell Epner, een voormalig federaal aanklager, aan de media.

Gaat over een mogelijkheid die Ross Ulbricht niet heeftwiens straf door velen als onevenredig wordt omschreven in verhouding tot de misdaden begaan door de Amerikaan.

Ulbrichs onevenredige straf en de angst voor bitcoin

De zeven strafrechtelijke vervolgingen dat de Amerikaanse autoriteiten die van Ulbricht worden beschuldigd onder meer misdaden omvatten als het witwassen van geld, de handel in valse documenten, het hacken van computers en de distributie van verdovende middelen. Voor hen werd hij tot levenslang veroordeeldondanks het feit dat de berekeningen aangeven dat de som van al deze fouten is kan een gevangenisstraf van twintig jaar worden opgelegd, minder dan de tijd die Bankman-Fried in rekening is gebracht voor 13 strafzaken.

Ulbricht had in februari 2011 de Silk Road-marktplaats gelanceerd als reflectie jouw passie voor individuele vrijheid en privacyrechten. Hij creëerde de website die het recht van mensen verdedigde om te kopen en verkopen wat ze maar wilden, zolang het ‘niemand anders pijn deed’.

Zo bood het gebruikers de mogelijkheid om anoniem met bitcoin te betalen. Dat is de reden waarom, ondanks het feit dat de munteenheid van Satoshi Nakamoto werd gemarkeerd als geassocieerd met misdaad via de Zijderoute, de gemeenschap zich dit ook herinnert. voor het stimuleren van de acceptatie van bitcoin voorbij cypherpunks.

Maar omdat de site werd gebruikt om allerlei soorten artikelen te verhandelen, waaronder drugs en illegale goederen of diensten, werd Ulrich door de FBI opgepakt en naar de gevangenis gebracht.

Zoals CryptoNoticias meldde, werd het nooit gedetecteerd die de items en diensten die op Silk Road werden verkocht, opsloeg, vervoerde of er enig contact mee had. Zijn straf is echter veel langer dan die van alle drugsverkopers die via het platform handelden.

Volgens veel analisten was deze onevenredige strafmaat onder meer ook te wijten aan de angst die bitcoin veroorzaakte. Het is de moeite waard eraan te denken dat de digitale munt in 2015 niet zo bekend was als nu. en veroorzaakte nog veel meer angst.

Deze angst werd duidelijk toen de Amerikaanse procureur van het zuidelijke district van New York, die Ulbricht vervolgde, benadrukte het gebruik van cryptocurrency als “een betaalmethode die anonimiteit en misdaad aanwakkerde en de stabiliteit van de dollar bedreigde.” Dit is hoe de hacking van Ulbricht wordt aangerekend werden vergroot door het gebruik van ‘geavanceerde middelen’.

Het is bekend dat het scepticisme en de angst in 2024 niet volledig zijn afgenomen, maar op dit moment worden we geconfronteerd met een cryptocurrency die over de hele wereld beter bekend en gewaardeerd wordt en die een duidelijke geopolitieke positionering heeft gekregen. Daarom richt de veroordeling van de voormalige CEO van FTX zich niet op Bitcoin, maar is hij eerder bedoeld om ‘een waarschuwing te geven’.

Als hij wees Vandaag Damian Williams, Amerikaans procureur voor het zuidelijke district van New York, zal de aan Bankman-Fried opgelegde straf “de beklaagde ervan weerhouden opnieuw fraude te plegen en is een belangrijke boodschap voor anderen die in de verleiding zouden kunnen komen om fraude te plegen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *