Er is sprake van vermogensoverdracht

Belangrijkste feiten:
  • Nieuwe investeerders beginnen massaal naar bitcoin te stromen, aangetrokken door de hoge prijs.

  • Er wordt een hoog niveau van winstnemingen geconstateerd.

Glassnode, een bedrijf dat gegevens en analyses levert van de cryptocurrency-markt, heeft een rapport gepubliceerd waarin de opkomst van bitcoin (BTC) en de mogelijke verblijfplaats ervan worden uitgelegd.

“De klassieke overdracht van rijkdom van de groep hodlers (langetermijnbeleggers) naar speculanten is al aan de gang”, nadrukkelijk in het rapport. Hij onderscheidt in principe twee factoren waaruit dit blijkt.

Eén factor is dat, nu bitcoin op nieuwe recordniveaus wordt verhandeld, de verkoopdruk op munten die maanden of jaren geleden tegen lagere prijzen zijn gekocht, toeneemt. En de andere is dat het aandeel ‘jong’ aanbod groeit.

Dit is te zien in de onderstaande grafiek, die het aandeel munten toont dat in drie maanden is verplaatst. Dit is tussen oktober 2023 en maart 2024 gestegen van 16% naar 40%. Glassnode benadrukt dat deze overdracht van rijkdom van oude investeerders op de markt naar nieuwe “een klassiek patroon is van bitcoin-bullmarkten.”

In oranje zie je de bitcoins in 3 maanden verplaatst zijn. Bron: Glassnode.

Zoals te zien is in de grafiek, heeft de prijs van bitcoin doorgaans een cycluspiek bereikt wanneer deze maatstaf de 60% overschreed. Daarom, als dit opnieuw gebeurt, kan dit betekenen dat de valuta is nog niet dicht bij het beëindigen van de huidige bullish streak. Op dit moment handelt de koers rond de $73.000 (USD), het hoogste punt ooit.

Kortetermijnbeleggers kochten meer dan 800.000 BTC

Glasnode benadrukt ook dat langetermijnbeleggers in vijf maanden tijd 660.000 BTC hebben kwijtgeraakt en dat kortetermijnbeleggers 810.000 BTC hebben verzameld, zoals hieronder te zien is. Met dergelijke gegevens geeft hij aan dat, zoals oude handen verkopen munten om winst te makenDe aanboddruk wordt geabsorbeerd door een instroom van nieuwe vraag, aangetrokken door hoge prijzen.

De blauwe lijn toont het aanbod van opgeslagen bitcoins op de lange termijn (meer dan 155 dagen) en de roze lijn op de korte termijn (minder dan 155 dagen). Bron: Glassnode.

“De uitdaging voor analisten is om de perioden te identificeren waarin deze distributiedruk een punt van oververzadiging en uitputting van de nieuwe vraag zou kunnen bereiken”, waarschuwt hij. Alhoewel, voorlopig de vraag lijkt dominant bij prijsstijgingen.

Zoals gerapporteerd door CriptoNoticias doet dit scenario zich voor terwijl er massale aankopen zijn gedaan van de Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF’s) die twee maanden geleden in de Verenigde Staten zijn gelanceerd. Sommige specialisten en investeringsmaatschappijen, zoals Hashdex, beweren dat, zolang dit voortduurt, de prijs van de munt in 2025 de 200.000 dollar zou kunnen bereiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *