De kosten voor het oprollen van Ethereum dalen na de Dencun-update

Belangrijkste feiten:
  • De update bevat zogenaamde blobs in Ethereum.

  • Bij Optimism kunnen transacties minder dan een cent per dollar kosten.

Met de Dencun-update die op 13 maart op Ethereum werd geactiveerd, was een van de meest verwachte gevolgen de daling van de commissies voor zowel het hoofdnetwerk als de tweede lagen. De implementatie van nieuwe dataorganisatiestructuren begint al positieve effecten te sorteren.

Een paar uur nadat Dencun werd geactiveerd, verschijnen er verschillende Ethereum-tweedelaags (L2)-netwerken verlagingen van hun commissies. Twee duidelijke voorbeelden zijn Optimism en Starknet, waarvan de tarieven met respectievelijk 96% en 74% daalden., voor het verzenden van ether (ETH) via zijn rollups. Voor de tokenuitwisseling was de tariefverlaging zelfs nog groter. Op dezelfde manier verlaagde zkSync Era zijn netwerkkosten met bijna 50%.

De drie genoemde netwerken zijn voorbeelden van netwerken die de datablobs implementeerden die Dencun vanaf minuut nul introduceerde. Echter, andere populaire L2’s profiteerden er ook indirect vandankzij een daling van 32% in de Ethereum-mainnetkosten voor het verzenden van ETH en een vergelijkbare daling voor token-swaps.

Ethereum L2 Dencun-commissies.
Links de commissies vóór Dencun; Rechts de commissies na de update. Fontein: l2fees.info.

Bijvoorbeeld, Arbitrum en Polygon kenden een daling van 33% en 30% voor het verzenden van ETH en respectievelijk 30% en 29% voor tokenuitwisseling. Hoewel het netwerken zijn die (althans nog niet) gebruik maken van de nieuwe features in Dencun, profiteren ze wel van de lagere kosten door hun transactie-informatie naar het Ethereum-hoofdnetwerk te brengen.

Zoals te zien is in de afbeelding hierboven, behoren de Base-netwerken (ontwikkeld door de Coinbase-exchange) en Zora ook tot de L2’s die onmiddellijk hebben geprofiteerd van de voordelen van Dencun. In deze gevallen, De tariefverlagingen bedroegen bijna 93% voor Base en 89% voor Zora.

Waarom dalen de kosten voor Ethereum?

In eerdere CriptoNoticias-publicaties hebben we uitgelegd waarom Dencun het mogelijk maakt dat commissies zowel in het hoofdnetwerk als in de tweede lagen worden verlaagd. Kortom, het is omdat Het maakt efficiënter gebruik van de ruimte in de blokken, waardoor de vraag kan worden verminderd en het aanbod kan worden vergroot.

Om dit te doen, maakt het gebruik van datablobs, die ervoor zorgen dat alle beschikbare ruimte in de blokken vrijwel zonder verspilling wordt ingenomen. Bovendien werden met Dencun off-chain methoden voor gegevensbesparing geïntroduceerd voor knooppunten, die deze kunnen gebruiken wanneer ze maar willen, maar zonder dat deze gegevens onnodig ruimte in beslag nemen in de boekhouding van Ethereum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *